El programa econòmic d'Errejón: SMI a 1.200 euros, blindar les pensions i impostos als rics

El polític madrileny proposa una ajuda anual de 1.200 euros a cada família per fill

Més País recupera mesures econòmiques de Podem perquè són «de sentit comú»

undefined50512124 igo errejn191023123329

undefined50512124 igo errejn191023123329 / Jesus Hellin - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Íñigo Errejón ha presentat el seu programa econòmic per a les eleccions del 10-N. Quan falten menys de tres setmanes perquè s’instal·lin les urnes, Més País ha posat a sobre de la taula el seu plantejament econòmic amb pujades d’impostos a les grans fortunes, un increment del Salari Mínim Interprofessional als1.200 euros al final de la legislatura, el blindatge a la Constitució de l’actualització de les pensions a l’IPC i una ajuda per fill de 1.200 euros anuals. 

Aquesta «segona pota» del seu projecte per a Espanya –fa unes setmanes va donar a conèixer el seu «acord verd», centrat en la transició ecològica, i falta per presentar l’última branca basada en l’«atenció» – pretén aconseguir un «sistema fiscal més just, més verd i més solidari».

El document, coordinat pel diputat de Més Madrid en l’Assemblea, Eduardo Gutiérrez, i el candidat de Més País per Astúries, Segundo González, els dos economistes, està dividit en sis grans blocs: més protecció a treballadors; defensa de drets dels autònoms; pensions per a una vida digna; un nou acord fiscal; prestació universal per fill de 1.200 euros anuals i impuls a les pimes, a les cooperatives i a les empreses emergents

Fiscalitat i ajuts

«A Espanya no s’han d’apujar i abaixar els impostos, cal fer-los justos», ha defensat Errejón abans d’explicar que proposen un augment de l’Impost del Patrimoni als «rics i ultrarics», nous trams d’IRPF per a les rendes més altes, incrementar l’Impost de Societats fins al 15% i desenvolupar l’impost a les Empreses Tecnològiques Transnacionals. Mesures que venen acompanyades d’un paquet fiscal verd que pretén apujar l’IVA als viatges amb avió, establir una taxa al plàstic i un impost a les grans empreses contaminants. 

Per contra, Errejón proposa reduir l’IVA als productes d’higiene, als aliments bàsics sense gluten o fomentar fiscalment la transició ecològica. A més, entre les propostes destaca la intenció de crear una ajuda de 1.200 euros anuals per fill fins als 16 anys, començant pel 50% de les famílies espanyoles més vulnerables.

De la mateixa manera, el candidat de Més País recull en el seu programa el blindatge de l’actualització de les pensions a l’IPC. Un increment que, segons ha explicat, es pot aconseguir fent que «qui guanyi més pagui més», apujant els salaris amb la «negociació col·lectiva» i, en últim lloc, «complementant les pensions d’acord amb els Pressupostos Generals de l’Estat». 

Similituds amb els morats

Notícies relacionades

Entre la bateria de mesures presentades per Errejón hi ha una sèrie de propostes que coincideixen pràcticament en la seva totalitat amb les plantejades pels de Pablo Iglesias. «No per ser més conegudes són menys necessàries», ha recalcat González, que va ser responsable de Finances a Podem. En aquest sentit, Més País fa seva la pujada del SMI als 1.200 euros, la creació d’una banca pública, la renda mínima garantida i que els bancs tornin tots els diners que se’ls van deixar durant la crisi. 

On no coincideixen els dos partits és en la derogació de les reformes laborals. Mentre que Unides Podem demana tombar la del 2010 del PSOE i la del 2012 del PP, Errejón només posa el punt de mira en la que van dur a terme els conservadors.