sense relació amb l'expresident

L'Audiència Nacional imputa Gonzalo Boye per un suposat blanqueig de diners

Han registrat el seu domicili en una operació contra el blanqueig de capitals del narco Sito Miñanco

zentauroepp43353711 els advocats jaume alonso cuevillas i gonzalo boye a l arrib180522154204

zentauroepp43353711 els advocats jaume alonso cuevillas i gonzalo boye a l arrib180522154204 / N Segura

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La jutge del’Audiència Nacional María Tardón està dirigint una operació contra el blanqueig de capitals relacionat amb el delicte contra la salut pública i ha ordenat el registre de la casa i la posterior imputació de Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont i del narcotraficant Sito Miñanco, entre d’altres. En l’operació s’estan practicant diversos registres, però la causa és secreta.

Fonts pròximes a la investigació han assenyalat a Efe que el registre s’ha practicat al domicili de Boye a Madrid i que l’advocat haurà de declarar aquest dimecres. La investigació i els registres, segons detallen les fonts consultades, no té res a veure amb la defensa jurídica que fa Boye a l’expresident de la Generalitat, que està reclamat per la justícia espanyola.  

L’operació, que coordina la Fiscalia Antidroga de l’AN i que desenvolupen agents de la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional, està vinculada a la causa judicialitzada de José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, de 62 anys.

Tràfic de drogues 

Sito Miñanco va ser detingut i enviat a presó el febrer del 2018. L’octubre de l’any passat el narcotraficant gallec va ser jutjat per blanqueig de capitals, en un procés en el qual va estar representat pel lletrat Gonzalo Boye. Les investigacions apuntaven que Miñanco liderava una important xarxa de narcotraficants des del 2016, mesos després que se li atorgués la semillibertat, la qual cosa li permetia dormir diàriament al Centre d’Inserció Social (CIS) d’Algesires (Cadis). De fet, va ser arrestat quan sortia d’aquest centre.

Miñanco va ser condemnat el gener d’aquest any per l’Audiència de Pontevedra com a autor d’un delicte de blanqueig de capitals procedents del tràfic de drogues a una pena de quatre anys de presó i paga una multa de sis milions d’euros amb la responsabilitat personal subsidiària per al cas d’impagament d’un any de presó.

Els advocats de Puigdemont

Els advocats belgues que assisteixen Carles Puigdemont a Bèlgica van assenyalar aquest dilluns a Efe que el registre al domicili del lletrat Gonzalo Boye en una operació contra el narcotràfic no afecta la seva feina en relació amb l’euroordre cursada contra el líder independentista, però sospiten d’un intent d’«intimidació».

«No és un obstacle en absolut per a la nostra tasca a Bèlgica com a tal», va declarar a Efe Simon Bekaert, advocat que, juntament amb el seu pare, Paul Bekaert, gestiona la defensa davant de la Justícia belga de l’expresident de la Generalitat pel que fa a la seva petició d’entrega a Espanya a través d’una ordre europea de detenció i entrega.

Bekaert, no obstant, va remarcar que la coincidència en el temps d’aquesta operació amb el cas a Bèlgica de Puigdemont, que ha de comparèixer el 29 d’octubre en una vista en un jutjat de primera instància, podria ocultar un intent d’intimidació. 

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont va relacionar aquest dilluns la seva euroordre a Bèlgica amb el registre. «‘Lawfare’ [guerra jurídica] a tot drap. Quan algú els guanya les partides i els deixa en evidència, a envestir sense miraments. Ara que encarem la tercera euroordre, a Gonzalo Boye li pretenen dificultar la seva feina. No ho aconseguiran», va assenyalar Puigdemont a la xarxa social Twitter.

Notícies relacionades

El líder independentista fugit a Bèlgica el 2017 i reclamat pel Tribunal Suprem per presumpta sedició i malversació en la causa del «procés», va traslladar «tot l’afecte a la seva família i treballadors del despatx» del lletrat.

Per la seva part, el candidat d’En Comú Podem al 10-N, Jaume Asens, ha afirmat avui, amb referència al registre de la casa de Gonzalo Boye, que «una vegada condemnats els presos, ara van contra els exiliats. I comencen contra el seu advocat».