Bronca de Vox al Congrés pels disturbis a Catalunya

Els diputats ultres abandonen la Diputació Permanent després de denunciar que se'ls margina en els espais de la Cambra i de demanar l'estat d'excepció

batet / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La Diputació Permanent, l’òrgan que es reuneix quan les Corts estan dissoltes, ha començat passades les deu del matí amb sarau. Els diputats de Vox s’han col·locat als seients que la Mesa del Congrés havia destinat als de Ciutadans i la seva portaveu, Macarena Olona, ha començat a demanar un debat sobre la situació a Catalunya. La presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, ha iniciat la sessió demanant-los que es canviessin de lloc. L’entesa no ha arribat i tots els membres del grup ultra han abandonat la sala.

Els escons que han ocupat els parlamentaris de Vox estan a la primera fila i els que els toquen, segons «les regles de funcionament»brandides per Batet, estan en la segona. Miguel Gutiérrez, portaveu de Ciutadans, ha acabat cedint. «Si ells no entenen el que és el decòrum parlamentari...», ha dit abans que alguns diputats taronges es moguessin.

En aquell moment Olona ha començat a mostrar fotografies dels disturbis a Catalunya i ha començat a defensar la necessitat de decretar-hi l’estat d’excepció sense tenir el torn de paraula. Vox va registrar dimecres passat prendre aquesta mesura davant dels «gravíssims desordres» als carrers catalans. 

Després de cridar-la a l’ordre en tres ocasions, Batet li ha demanat que abandonés la sala. La iniciativa, recorda l’equip de Batet, no estava qualificada per la Mesa i, per tant, la seva introducció s’hauria produït «de manera irregular». Tot el grup de Vox l’ha seguit i ha abandonat la sala.

«¡No és qüestió de seients! ¡És qüestió d’Espanya i de defensar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil!», ha etzibat el diputat de Vox Víctor Manuel Sánchez del Real quan una parlamentària del PP els ha convidat a seure a la segona fila.

Notícies relacionades

Fonts de Vox s’han queixat durant aquests mesos que els partits que tenen membres a la Mesa del Congrés (PSOE, PP, Podem i Ciutadans) els han marginat en els escons de l’hemicicle, al col·locar-los a les últimes files, darrere de grups com ERC i el PNB, amb menys escons, i també en el repartiment de despatxos, donant-los molt menys espai que a la resta de formacions.

El Congrés viu avui un parèntesi d’activitat. Els membres de la Diputació Permanent (un ple reduït, amb representants de tots els grups de manera proporcional) es reuneixen per convalidar o derogar tres decrets lleis: els ajuts per la fallida de Thomas Cook i la gota freda i també les entregues a compte a les comunitats.