família reial

De l'11 al 14 de novembre: així serà el viatge dels Reis a Cuba després del 10-N

EL PERIÓDICO ja va avançar que Felip VI visitaria aquesta illa caribenya després de les eleccions del 10-N

Spanish King Felipe VI and Queen Letizia attend the enthronement ceremony of Japan’s Emperor Naruhito at the Imperial Palace in Tokyo, Japan October 22, 2019.  Kimimasa Mayama/Pool via REUTERS

Spanish King Felipe VI and Queen Letizia attend the enthronement ceremony of Japan’s Emperor Naruhito at the Imperial Palace in Tokyo, Japan October 22, 2019. Kimimasa Mayama/Pool via REUTERS / POOL (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern central preveu queel viatge dels Reis a Cuba s’estengui de l’11 al 14 de novembrei que durant la seva estada visitin tant l’Havana com Santiago de Cuba. Fonts diplomàtiques han informat a Efe que, a l’espera que es concreti l’agenda d’aquesta visita, la intenció és que s’iniciï immediatament després de les eleccions generals del 10 de novembre, tal com van confirmar a EL PERIÓDICOel 18 de setembre fonts del Govern espanyol i dels equips diplomàtics que estan preparant la visita.

Serà la primera visita oficial d’un cap d’Estat espanyol a l’illa. La presència del cap de l’Estat a l’antiga colònia espanyola es va teixir durant la visita de Sánchez a Cuba el novembre del 2018, en una reunió amb el president Díaz-Canel. Era la primera vegada en 32 anys que un president de Govern espanyol viatjava a l’illa, una cita concertada en el marc de l’Acord de Diàleg Polític i Cooperació que la UE té amb l’Havana. Fins aleshores els contactes amb el règim cubà l’havien assumit els ministres d’Exteriors.

L’estampa va recordar aquesta altra de 1999, quan José María Aznar i el rei Joan Carles van fer aquest mateix recorregut pel centre històric de la ciutat. No va ser una visita oficial, com serà el cas d’aquesta, ja que la presència de tots dos al país es va deure a la participació en la IX Cimera Iberoamericana que Fidel Castro va organitzar aquell any, tal com expliquen Iolanda Mármol i Pilar Santos.

Notícies relacionades

Durant la seva visita, els Reis estaran acompanyats pel ministre d’Afers Exteriors en funcions,Josep Borrell, que va viatjar aquest mateix mes a l’Havana en el marc de les periòdiques relacions d’alt nivell que van pactar Díaz-Canel i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la visita que aquest va fer a Cuba l’any passat.

Cuba és l’únic país iberoamericà en què Felip VI no ha estat, i el seu pare, el rei Joan Carles, només va estar-hi en una ocasió en els seus gairebé 39 anys de regnat però amb motiu de la cimera iberoamericana del 1999. Va tornar també el 2016, després d’haver abdicat, al capdavant de la delegació espanyola en els funerals de l’expresident cubà Fidel Castro.