LA REINHUMACIÓ D'UN DICTADOR

La premsa internacional posa el focus en l'exhumació de Franco

Els corresponsals estrangers a Espanya veuen aquest esdeveniment com un dels més importants d'aquest any

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 180824155617

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 180824155617 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
EFE

La notícia de la imminent exhumació de les restes de Francisco Franco exhumacióFrancisco Francodel Valle de los Caídos ha traspassat fronteres i també està en el focus delscorresponsals estrangers a Espanya, alguns dels quals veuen aquest esdeveniment com un dels més importants d’aquest any. 

Serà dijous 24 d’octubre quan finalment els mitjans narraran com les restes del dictador parteixen cap alcementiri de Mingorrubio, a El Pardo (Madrid), més d’un any després que l’Executiu de Pedro Sánchez anunciés la seva intenció d’exhumar-lo, malgrat que no podran accedir a la basílica on està enterrat.

Mitjans estrangers com el diari britànic The Times, el nord-americà The New York Times, l’alemany Süddeutsche Zeitung i televisions com la mexicana Televisa o les agències de notícies francesa –AFP– i portuguesa –Lusa– expliquen a Efe l’interès que ha suscitat als seus països aquesta notícia i com l’han explicat a la seva audiència.

«Aquesta és una de les notícies de l’any», sentencia el corresponsal de ‘The Times’, Graham Keeley, que afirma que ha escrit «molts articles sobre aquest tema», ja que al seu país hi ha «gran interès» sobre tot el relacionat amb la Guerra Civil espanyola i «Franco forma part d’aquesta història».

Divisió entre espanyols

Segons el seu parer, i així ho ha explicat als seus lectors, la divisió que encara genera el dictador en la societat espanyola, tantes dècades després, «és el més interessant», una cosa en què coincideix el corresponsal de Televisa a Espanya, Alberto Peláez. «És el matís que fonamentalment he tocat jo: la polarització de la societat espanyola arran de l’exhumació de Franco», assegura Peláez, que assenyala que a Mèxic hi ha interès per aquesta història a causa de la nombrosa comunitat espanyola en aquest país, on hi ha molts exiliats.

Han sigut diverses les ocasions en què aquest periodista ha connectat en directe amb el seu mitjà per explicar les últimes novetats entorn del’exhumació i segurament ho farà també aquest dijous, ja que constata que, juntament amb tot el relacionat amb el procés, és una de les notícies del 2019.

Per Fernando Brito, de l’agència Lusa, la sortida de Franco del Valle de los Caídos gairebé 44 anys després de la seva mort és un dels esdeveniments més destacats que un corresponsal pot explicar aquest any. «Fa més de tres anys que soc a Espanya i aquesta és una de les notícies més importants que cobriré», apunta.

Fins ara, l’agència de notícies portuguesa ha elaborat diversos reportatges –amb vídeos inclosos– des del Valle de los Caídos i, fins i tot, ha seguit la denominada «Ruta del 36» que recorre llocs «que fan apologia del règim franquista».

Un serial interminable

Des de l’agència France-Presse (AFP) també han informat de «tot el serial», segons afirma el corresponsal Patrick Rahir, que ha recordat que «la batalla judicial l’han seguit bastant de prop» però dijous faran «una nota i un perfil de Franco».

Rahir reconeix que no hi ha gran interès a França per aquest assumpte, si bé apunta que sí que sorprèn que un dictador hagi estat 44 anys en un mausoleu: «És una anomalia democràtica d’Espanya degut sobretot a la Transició democràtica, que va decidir no arreglar els comptes de la Guerra Civil».

‘The New York Times’ també ha seguit «la batalla judicial» entorn de l’exhumació del dictador, «no pas a pas però sí a grans trets», tal com comenta el seu corresponsal a Espanya, Raphael Minder, que no creu que aquesta sigui una de les notícies de l’any. 

«Òbviament no és una notícia mundial, ara el focus està a Catalunya, tot i així, és una cosa interessant i el debat generat també», afegeix Minder.

No creu que la figura de Franco influeixi tant en la societat actual, tot i que afirma que els polítics saben utilitzar-la «per als seus propis assumptes» i reconeix que és sorprenent que sigui l’únic dictador a Europa que és en un mausoleu.

Alemanys estranyats

Notícies relacionades

«Una història molt estranya per als alemanys», admet també el corresponsal del ‘Süddeutsche Zeitung’, Thomas Michael Urban, que «clarament veu que la dictadura de Franco té encara un impacte en la societat d’avui». Urban té previst cobrir l’exhumació perquè per al seu diari «és important i un tema interessant per als lectors».

Explica que els lectors alemanys tenen una idea de la guerra civil: «Els franquistes són els dolents i els altres soldats són els bons, no obstant sabem que la història és molt més complicada, tot i que al ser Franco un aliat de Hitler, tots els que s’han posicionat del costat dels seus són dolents», afegeix.