Memòria Històrica

Cimera al Valle de los Caídos per exhumar Franco

Executius de Patrimoni Nacional i de Presidència del Govern s'han reunit a la basílica i han començat a arribar els tècnics

La Junta Electoral de Zona contesta a recursos presentats per un grup de particulars contra el trasllat de les restes del dictador

undefined50433699 madrid  15 10 2019  t cnicos de patrimonio nacional visitan 191017012930

undefined50433699 madrid 15 10 2019 t cnicos de patrimonio nacional visitan 191017012930 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Segons avança el compte enrere per a l’exhumació de les restes de Franco, al Valle de los Caídos augmenta discretament l’activitat dels tècnics que col·laboren en l’operatiu, a partir d’una reunió de directius d’àrees dependents del Govern.

Aquest dimarts, a les set de la tarda, va visitar la basílica de Cuelgamuros una comitiva formada per tres experts de Patrimoni Nacional i tres del Departament de Protocol de Presidència del Govern. la visita del grup en la fotografia que encapçala aquesta informació.

El grup va entrar al temple i va examinar l’àrea de treball durant una hora, mentre a fora baixaven notablement les temperatures amb la posta de sol. Els reunits van acabar la conversa en una de les esplanades que donen accés al monument abans d’agafar els cotxes oficials i tornar a Madrid.

Els directius de Patrimoni Nacional i de Presidència van accedir a la basílica del Valle de los Caídos per una porta fortament custodiada per la Guàrdia Civil. / JOSÉ LUIS ROCA

A partir de la seva visita, aquest dimecres van acudir tècnics de la companyia Movistar a instal·lar fibra òptica a la basílica. Segons fonts del col·lectiu de treballadors del Valle, es tractad’un treball previst fa mesos que s’havia estat retardant però ara s’ha accelerat amb la imminència de l’exhumació i la previsible presència de mitjans de comunicació per a la seva cobertura.

Multipliquen els recursos

Mentrestant, l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos ha multiplicat la iniciativa, de la qual va informar EL PERIÓDICO, de demanar a la Junta Electoral Central que retardi l’exhumació perquè no impacti en la campanya, esperant que arribin les eleccions del 10-N i la formació d’un govern no socialista amb el trasllat de Franco suspès.

Un grup de particulars, tots de l’àmbit d’oposició a l’exhumació que lidera la Fundació Francisco Franco, s’envien per WhatsApp i e-mail un formulari similar de denúncia per presentar davant de l’òrgan judicial més proper que vetlla per la puresa de les eleccions.

Al document, els denunciants afirmen que dur a terme aquests dies l’exhumació «constitueix una campanya publicitària de caràcter il·lícit en el procés electoral. L’execució s’està fent servir exclusivament amb caràcter propagandístic».

Per acreditar-ho, totes aquestes denúncies s’acompanyen d’un programa publicat pel PSOE que publicita el llarg tràmit d’exhumació com un dels mèrits del govern Sánchez, i d’una impressió d’una notícia del diari ABC en el qual el líder de Podem, Pablo Iglesias, «ha sol·licitat públicament al president del Govern en funcions que no utilitzi l’exhumació com a munició electoral»

Cada denunciant sol·licita a la Junta Electoral que «incoï expedient sancionador al partit esmentat i li ordeni la immediata suspensió de l’exhumació, que l’haurpa de dur a terme el propoer Govern que surti de les urnes».

Notícies relacionades

La Junta Electoral de Zona de San Lorenzo d’El Escorial (on hi ha el Valle de los Caídos) ha contestat totes les denúncies. El secretari d’aquest organisme ja ha entregat diverses cartes a denunciants on se’ls diu que eleva l’assumpte «a la Junta Electoral Provincial –de Madrid–, atesa la importància de la sol·licitud plantejada».

No obstant, aquests recursos d’última hora no tindran recorregut processal: el Tribunal Suprem ja s’ha pronunciat rebutjant les pretensions d’una denúncia amb semblances fonaments plantejada per Vox per la via contenciosa, després que, divendres 11 d’octubre, fos rebutjada per la Junta Electoral Central.