Sánchez es prepara perquè la crisi catalana es «cronifiqui»

«Estem posant en cintura els violents», defensa el líder socialista en el seu primer míting després de la sentència

El PSOE tem que el PP rendibilitzi el conflicte i el Govern confia en el vot moderat el 10-N

sanchez-cat-2 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El Govern considera que la crisi oberta a Catalunya després de la sentència de l’1-O pot donar pas a una nova etapa, però que l’esperit d’aquest pròxim cicle no està escrit, sinó que dependrà de com s’afronti aquest període de convulsió social i política des de Madrid i des de Barcelona. L’Executiu ha assumit que les forces independentistes, en la seva lluita per l’hegemonia, miraran d’alimentar l’impacte emocional que per a milions de catalans tenen les penes de presó als líders del procés i conduir-lo cap a la confrontació. Si a partir d’ara s’imposen les mobilitzacions pacífiques o tornen els episodis de violència encara s’ha de veure, però han arribat a la conclusió que hi ha un risc cert que el conflicte lluny d’amainar es cronifiqui.

Per sortir d’aquest escenari, sostenen, seran necessàries eleccions generals i catalanes que aclareixin els protagonistes. A curt termini, la Moncloa sap que Catalunya sacsejarà el vot del 10 de novembre. Cap a on és la gran incertesa. Davant del dubte, Sánchez preveu intensificar la seva agenda a Catalunya en la recta final de la campanya electoral. A fora, intensifica el seu flagell a l’independentisme. «Estem arreglant Espanya» «estem posant en cintura els violents» va ser el missatge que va deixar en el seu primer míting després de la sentència, aquest dilluns a Ciudad Real.

► Últimes notícies de Barcelona en directe

Últimes notícies de Barcelona en directeVa ser un dia llarg. Quan el president va arribar a Barcelona, al matí i per sorpresa, a la ciutat feia dues nits que no es produïen incidents de gravetat, però to to així, es va trobar amb les protestes dels independentistes perseguint-lo a peu de carrer. Va estrènyer les mans dels comandaments policials a qui va agrair la seva «professionalitat», però també va rebre esbroncades i insults d’un grup de personal de l’Hospital de Sant Pau, on va visitar l’agent ferit de gravetat després de saludar altres efectius ingressats al Sagrat Cor. Als quadres policials, reunits en la Direcció Superior de Policia, els va admetre que el conflicte va per llarg. «La crisi no ha acabat. Hem de persistir, ells probablement vulguin persistir, cronificar aquesta crisi. Nosaltres som molt més resistents», va assenyalar.

La Moncloa considera que la baula feble en la reacció a la sentència és Quim Torra, a qui veuen «cada dia més aïllat», en una situació que consideren «insostenible». Creuen que la seva insistència per reunir-se amb Sánchez és només una cortina de fum per ocultar la seva debilitat. El cap de l’Executiu no va contemplar ni un segon la possibilitat d’entrevistar-se amb ell. Abans de volar cap a la capital catalana ja li havia advertit per carta que sense condemnar de forma taxativa la violència, sense recolzar tots els cossos de seguretat i sense actuar com a president de tots els catalans no s’asseuria a dialogar. La missiva arribava després de l’enviada pel líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que li va exigir aquesta mateixa contundència abans de reunir-se amb els grups polítics del Parlament o reprendre la tasca de l’Espai per al Diàleg.

sanchez-cat / periodico

Incertesa electoral

Sánchez havia rebut nombroses advertències en contra de repetir els comicis just després de la sentència del procés. Diversos barons i dirigents històrics del PSOE li van transmetre la seva preocupació. També membres d’altres partits, com ara Gabriel Rufián, van avisar que les possibilitats d’arribar a una entesa amb Podem i ERC serien molt menors després de les condemnes als líders independentistes.

Els arguments no van fer efecte en Sánchez, convençut que la incertesa territorial, el ‘brexit’ i el refredament econòmic, beneficiarien el PSOE, per la centralitat, que suposa estar en el Govern davant d’una panorama ple d’«amenaces». 

Notícies relacionades

Ara, en canvi, són molts els dirigents que mostren la seva preocupació pel cost electoral que el conflicte independentista pot tenir per als socialistes. Tots comparteixen la resposta «moderada» de Sánchez, rebutjant, de moment, prendre mesures extraordinàries, però temen que si la crisi s’enquista, el PP es beneficiï a les urnes. Perquè aquest, recorda un líder territorial, «és un escenari en el qual la dreta es mou millor».

Els col·laboradors de Sánchez, mentrestant, diuen estar tranquils. Creuen que els votants acabaran valorant la «proporcionalitat», confien que la violència vagi a menys i insisteixen que el PP, Cs i Vox no sumaran en cap cas el 10-N. La hipòtesi amb la qual treballen continua sent l’abstenció de Casado.abstenció de Casado.