Conseqüències del conflicte

Hotelers de Barcelona detecten les primeres cancel·lacions i el descens de reserves

Els disturbis a la capital catalana retreuen l'activitat comercial entre 30% i 40%

zentauroepp50449856 mas contenedores191018000034

zentauroepp50449856 mas contenedores191018000034 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Efe

Els disturbis registrats durant la setmana passada a Barcelona han provocat les primeres cancel·lacions hoteleres i un descens en les reserves dels pròxims mesos, segons el Gremi d’Hotels de Barcelona, que ha fet una crida al diàleg per solucionar la situació de Catalunya. [Seguiu aquí les últimes notícies de Barcelona i Catalunya després de la sentència

En declaracions a Efe, el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha assegurat que encara no tenen dades concretes de la repercussió que estan tenint els enfrontaments entre manifestants violents i policies que es van veure la setmana passada a Barcelona i de les imatges del qual s’ha fet ressò la premsa internacional.

No obstant, reconeix que tenen constància d’«algunes anul·lacions» i que s’està produint un descens en les reserves per al futur, ja que aquestes arriben en menor volum del que sol ser habitual.

«Quan hi ha conflicte, les reserves sempre es frenen, però, quan no n’hi ha, se solen recuperar de ràpidament», ha afegit Casals.

El portaveu dels hotelers ha destacat que el Gremi d’Hotels de Barcelona representa empreses i persones de totes les sensibilitats i ideologies, i ha insistit que hi ha d’haver «capacitat de diàleg» i d’arribar a acords «més enllà dels interessos partidistes» per superar aquesta situació.

Un motor econòmic

Casals ha recordat que l’activitat turística suposa prop del 15% del PIB de la ciutat i que els hotels de Barcelona facturen anualment uns 1.600 milions d’euros i donen feina a 100.000 persones, 40.000 d’elles de manera directa.

D’altra banda i segons altres fonts del sector, els apartaments turístics de Barcelona també han començat a registrar les primeres cancel·lacions per als pròxims dies, tot i que les reserves per a novembre i desembre continuen creixent.

Les cancel·lacions registrades als apartaments turístics van començar tot just veure’s les imatges de disturbis als carrers de Barcelona i han afectat, bàsicament, els dies posteriors a esclatar el conflicte.

No obstant, les reserves continuen en augment a més llarg termini, concretament per als mesos de novembre i desembre, ja que, pel que sembla, en aquells mesos la presència de grups en aquests establiments és superior a la de famílies.

Com va passar en crisis anteriors, els apartaments turístics són els primers allotjaments que es veuen afectats per aquests disturbis, ja que són moltes les famílies que utilitzen aquest hostalatge i són les primeres a cancel·lar quan detecten algun possible risc.

De fet, algunes ambaixades, com les dels Estats Units, el Regne Unit, França i Portugal, ha difós missatges sobre els riscos de viatjar a Catalunya. 

Caiguda del comerç

El que sí que s’ha comptabilitzat és la caiguda en general de l’activitat comercial. Els disturbis dels últims dies a Barcelona han provocat un descens d’entre un 30% i un 40%, segons Barcelona Oberta, l’associació que aglutina els eixos comercials i turístics de la capital catalana.

Així ho ha xifrat el president de l’entitat, Gabrie Jené, que ha participat en una reunió convocada per l’Ajuntament de Barcelona amb els principals agents econòmics de la ciutat per abordar l’impacte dels aldarulls.

Jené ha assenyalat que el comerç barceloní travessa una «paràlisi important» i ha mostrat la seva «profunda tristesa» pels «danys» causats arran dels disturbis violents perquè, ha indicat, «els comerços no recordem una situació així en els últims 50 anys».

Notícies relacionades

També ha criticat que «la política no faci de política», sinó que hagi «traslladat» el problema «al carrer», la qual cosa s’ha traduït, ha dit, en «violència» i ha instat els representants de l’ajuntament a «restablir l’ordre al més aviat possible, que dialoguin i intentin no polaritzar aquesta situació encara més».

D’altra banda, Jené ha criticat també els «danys abundants» al mobiliari urbà i al patrimoni públic, però ha assegurat que «no hi ha hagut una situació de vandalisme generalitzada», ja que només han comptabilitzat tres establiments on s’han produït «sabotatges».