SISENA JORNADA DE MOBILITZACIONS

Tensa treva en una nit de resistència pacífica

Manifestants frenen els radicals evitant disturbis a Via Laietana

urquionaona

urquionaona

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després que divendres es confirmessin tots els pronòstics i fos la jornada amb més incidents, dissabte es presentava com el dia d’inflexió. Si es continuava el nivell de disturbis, seria senyal que es podia mantenir amb força més enllà d’aquesta setmana. Si no, que el vandalisme podia remetre.

Després de cinc dies, aquesta vegada hi havia manifestants que frenaven els conats vandàlics dels radicals. Hi van tornar a haver protestes, però menys que en els dies previs i sense gairebé disturbis. El conflicte va ser menor al carrer que en el terreny polític, amb els retrets entre ERC i Junts per Catalunya.ERC i Junts per Catalunya

A diferència del que ha passat en els dies anteriors, la nit va arribar sense que estigués il·luminada pel foc de contenidors cremant. La Via Laietana i els seus voltants no s’assemblarien en res a l’escenari dantesc viscut en la jornada prèvia. Els agents van registrar les motxilles dels que accedien a la plaça d’Urquinaona per participar en la concentració organitzada pels CDR –i que aquesta vegada va secundar l’ANC–, a la recerca d’objectes de guerrilla urbana. Abans que comencés la marxa es van produir moments de tensió, quan alguns agents van colpejar manifestants asseguts al terra.

Però tot just va ser una espurna comparat amb l’incendi del dia anterior en aquest camp de batalla en el que a les barricades cremant, els coets i la pluja de llambordes, ampolles i altres objectes dels manifestants, el dispositiu policial responia amb pots de gas lacrimogen, bales de foam (dels Mossos) i de goma (de la Policia Nacional).

La marxa convocada pels CDR va discórrer entre consignes contra els Mossos i la sentència, només interrompudes per l’ovació a una parella de recent casats. La comitiva va acabar al passeig de Lluís Companys, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on es va produir fa dos anys una gran concentració per protestar contra els registres en la qual es van reunir 20.000 persones. Aquest dissabte no hi havia ni la meitat (6.000 segons la Guàrdia Urbana), tot i que el to era igual de pacífic i reivindicatiu com el d’aquell 21 de setembre del 2017. En aquella concentració va intervenir Jordi Cuixart, líder d’Òmnium, un dia després de la protesta que a ell i Jordi Sànchez els ha costat nou anys de presó.

Notícies relacionades

L’esperit de Cuixart i la seva resistència pacífica va semblar haver sortit de la presó per tornar de nou a les portes del TSJC (on el més significatiu va ser la xiulada que es va endur Gabriel Rufián en la seva breu aparició) però, sobretot, a la Via Laietana. Allà, a la nit, davant del llançament d’objectes i ampolles contra el cordó de la Policia Nacional davant de la seva comissaria, manifestants situats en primera línea van reaccionar aixecant les mans per demanar que s’aturessin (com va fer Cuixart davant de la Conselleria d’Economia).  Els més grans intentaven calmar els ànims dels més joves, fins i tot quan un provocador antiindependentista va intentar fer saltar la metxa del conflicte.

Els fets més ressenyables s’havien produït en una marxa lenta a l’avinguda Meridiana i una barricada encesa per persones al carrerd’Ausiàs Marc, al costat de la plaça d’Urquinaona, a les 22.30 hores, a una hora en què havien acabat els disturbis en la jornada prèvia. A mitjanit, els Mossos van intentar dispersar un grup de joves exaltats que havia provocat la barricada d’Urquinaona, molts dels quals donaven símptomes d’haver begut i que esperaven aquest moment. Els disturbis per la sentència semblen haver atret un determinat grup d’adolescents que han convertit aquesta protesta política en un entreteniment.