Compte enrere al Valle de los Caídos

El Govern esgota els terminis per a l'exhumació de Franco

La previsió de l'operatiu per al trasllat de les restes del dictador passa de dilluns a dimecres

Grups franquistes que se citen per a una protesta canvien lloc i hora de la seva mobilització

turistas-a-la-puerta-del-valle-de-los-cados

turistas-a-la-puerta-del-valle-de-los-cados

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Juan José Fernández

El Govern ja ho té tot llest per a l’exhumació de Francisco Franco. El complex procés per treure el dictador del Valle de los Caídos, retardat diverses vegades, culminarà aquesta setmana. La data més probable per aixecar la llosa i transportar en helicòpter els ossos fins al petit cementiri de Mingorrubio (Madrid) és dimecres que ve, però no es descarta que es retardi un o uns dies més, expliquen a la Moncloa, que ha decidit esgotar els terminis d’una decisió que els socialistes van anunciar que executarien entre l’11 i el 25 d’aquest mes.

L’exhumació arriba en un moment molt convenient per al PSOE, amb les eleccions generals del 10 de novembre a la cantonada, però en una conjuntura complicada, admeten en l’Executiu.

El conflicte territorial a Catalunya, amb les contínues escenes de llançament de llambordes i contenidors en flames, amb la reguera de ferits i detinguts, amenaça d’eclipsar la iniciativa que posarà fi a una anomalia de la democràcia espanyola: un dictador enterrat en una «tomba d’Estat», sota una creu de 150 metres d’alçària, molt a prop de les seves víctimes en fosses comunes. La mesura més simbòlica i de més abast internacional de Pedro Sánchez pot quedar així en un segon pla, davant de la virulència del que passa cada nit a les principals ciutats catalanes.

Més vigilància

Mentrestant, els preparatius per a l’exhumació continuen al Valle de los Caídos, avui amb la incorporació d’una petita grua que s’ha afegit a la maquinària ja desplegada. La Guàrdia Civil ha extremat la vigilància i el tancament del Valle en previsió, aquest diumenge, de nous incidents amb grups franquistes que es volguessin infiltrar per intentar impedir l’exhumació.

El blindatge ha sigut tal que aquest matí, abans de l’habitual missa dels frares benedictins del Valle de los Caídos, s’han format importants cues de vehicles davant del reixat del recinte monumental. Ha patit la cua fins i tot un autobús de turistes portuguesos, als quals els agents han controlat la documentació un per un.

Els frares, avui sí, han pogut celebrar missa a l’interior de la basílica, segons fonts del grup de visitants, però només han pogut acudir a la cerimònia religiosa els allotjats a l’hostal.

Protesta franquista

Grups franquistes de diversa índole s’estan concitant per a una acció de protesta pel que consideren una profanació de la tomba de Franco. Però, esgotant el Govern el termini, i sense donar una data fixa de l’exhumació, aquests grups han canviat el moment i lloc de la seva cita.

Hi contribueix també que l’entrada del Valle es troba tancada i acordonada amb cintes policials per la Guàrdia Civil.

Notícies relacionades

Els franquistes que participen en aquesta campanya, que es diuen a si mateixos «cercles patriotes», s’havien citat per a la nit d’aquest diumenge a l’entrada del Valle, una pujada d’asfalt entre pinedes i davant d’un reixat de ferro al costat de la carretera que uneix les localitats madrilenyes d’El Escorial i Guadarrama.

Ara han traslladat el seu punt de protesta del Valle a la colònia residencial madrilenya de Mingorrubio, on es troba la tomba que espera les restes de Franco. L’última hora que estudien per mobilitzar-se és 22/22, o sigui les 10 de la nit de dimarts 22.