ALDARULLS A CATALUNYA

Marlaska demana al Govern una condemna ferma de la violència després de reunir-se amb Buch

El ministre de l'Interior i el conseller han analitzat a Barcelona els disturbis

zentauroepp50473350 grafcat6129  barcelona  19 10 2019   el ministro del interio191019144213

zentauroepp50473350 grafcat6129 barcelona 19 10 2019 el ministro del interio191019144213 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha viatjat aquest dissabte a Barcelona on s’ha reunit amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i els comandaments policials encarregats de l’operatiu de seguretat a Catalunya. Després de la cita, el ministre ha exigit una condemna ferma de la violència al Govern. [Seguiu les últimes notícies de Barcelona i Catalunya en directe.]

«S’està controlant la situació. Hi ha una violència important, greu, organitzada, amb comandament, però reitero que no estem desbordats. Aquesta és una situació d’ordre públic greu, a la qual l’Estat està donant resposta», ha sentenciat el ministre des de la delegació del Govern. «He vingut a Barcelona abans que res per fer un reconeixement de l’altíssim cost personal que estan posant els policies nacionals, els Mossos, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana. Vull agrair en el nom del Govern d’Espanya la seva generosa entrega», ha assenyalat

 «La coordinació entre cossos policials està sent extraordinària. No importa el color de l’uniforme, sinó l’entrega per garantir els drets de la ciutadania», ha remarcat Grande-Marlaska.

El ministre ha incidit que s’està actuant «amb proporcionalitat en l’ús progressiu de mitjans antiavalots. No hi ha més que remetre’s al nombre d’agents ferits, 101 només en la jornada d’ahir, alguns de molt greus, i més de 300 aquests dies», ha dit, per afegir: «Lamento molt que hi hagi manifestants ferits, i alhora no tolerarem l’agressió física a policies, mossos i guàrdies civils. No puc mantenir-me impassible davant el vandalisme en algunes localitats de Catalunya».

«Que hi ha l’independentisme violent darrere d’aquests fets no admet discussió», ha assegurat Grande-Marlaska, que ha confirmat que les Forces de Seguretat estan «determinant el grau important d’organització en la realització d’aquesta violència».

En aquest sentit ha reclamat una actitud més ferma de la Generalitat en la condemna de la violència, amb una al·lusió directa al president. «Portem cinc dies en què no s’ha produït una condemna ferma de la violència pel president Torra, ni de membres del seu govern. Ningú entén que facin declaracions i parlin minuts i minuts sense fer una condemna de la violència, i que no se solidaritzin amb les forces de seguretat».

Grande-Marlaska ha definit la reunió amb el conseller Burch com a «tècnica, operativa». «Som conscients tots del grau de virulència del vandalisme, coordinat, amb una estratègia, amb un comandament. Els agents poques vegades s’han pogut trobar una violència d’aquestes característiques», ha referit.

Apel·lació de Buch

Buch ha comparegut abans que el ministre a la conselleria d’Interior, coincidint a destacar que els causants de disturbis són persones de perfil «antisistema, molt violentes i molt organitzades». «Desgraciadament les imatges de la violència organitzada han tapat el mig milió de persones que pacíficament i cívicament rebutjaven la sentència», ha afegit.

Notícies relacionades

El conseller també ha transmès una apel·lació «a la responsabilitat de tots els polítics, no és el moment de fer electoralisme».

Miquel Buch ha expressat «la confiança en els responsables dels dispositius». «La violència no és l’eina per defensar una idea democràtica», ha sentenciat. Buch ha demanat que la convocatòria d’una manifestació per a aquest dissabte a la tarda «sigui radicalment cívica, pacifica i democràtica», i que, «si hi ha incidents, les persones se’n vagin».