LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Els agents socials s'uneixen davant la falta de diàleg polític

Sindicats i patronals creen un grup de treball per «aconseguir una solució al conflicte»

Torra intenta recuperar la iniciativa i el Govern l'acusa de ser tebi amb la violència

zentauroepp50478491 26 04 2018 torrent  colau  agentes sociales y entidades se u191019191211

zentauroepp50478491 26 04 2018 torrent colau agentes sociales y entidades se u191019191211 / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un dia de relativa treva als carrers, la batalla va ser als despatxos. El Govern i la Generalitat lluiten per imposar el seu punt de vista sobre el que està passant aquests dies a Catalunya. Després d’uns dies de titubejos pels durs enfrontaments als carrers, Quim Torra va intentar posar de nou el focus en la reivindicació del dret d’autodeterminació, en comptes de posar-lo en els disturbis; Pedro Sánchez li continua exigint una «condemna rotunda» de la violència. 

Mentre els dirigents polítics es llançaven retrets, els agents socials intentaven obrir espais d’acord i creaven un «espai de treball amb vocació de continuïtat» per buscar «una solució al conflicte».

En la reunió fundacional van participar el president del Parlament i dirigent d’ERC, Roger Torrent, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i representants del Cercle d’Economia, entitats socials (LaFede.cat, la Taula del Tercer Sector i la FAVB), sindicals (CCOO i UGT) i patronals (Pimec i Foment del Treball).

En aquesta trobada, on no hi havia ningú de JxCat, es va acordar buscar vies per a «desescalar i posar fi a totes les violències» i «acabar amb la judicialització per aconseguir una solució democràtica al conflicte polític».

Indignació a JxCat

La indignació a les files postconvergents per la seva absència va ser majúscula. Fins al punt que Carles Puigdemont va enviar un missatge a través de les xarxes socials en el qual atacava amb contundència ERC. «La deslleialtat i la divisió intencionada són un greu obstacle, difícil de superar», afirmava. «Cap càlcul partidista o personal ho justifica, alguns s’adonaran quan ja sigui massa tard», va afegir.

JxCat demanarà explicacions a Torrent sobre per què no els va informar de la trobada. «El motiu de la reunió era prou rellevant per fer-ho», van afirmar fonts del partit, que també van titllar de «preocupant» que «es veti entitats com l’ANC en reunions al Parlament».

Ordre públic

En paral·lel, la Generalitat provava d’evitar que els aldarulls dels últims dies instal·lin la impressió que el problema català és d’ordre públic, després de comprovar com els enfrontaments han eclipsat les mobilitzacions pacífiques contra la sentència del procés.

Torra, desaparegut durant els incidents de divendres, va tornar aquest dissabte a la primera línia i va convocar una reunió amb els alcaldes de les quatre capitals de província catalanes. Van assistir-hi tres, els primers edils independentistes de Tarragona, Girona i Lleida. Però Ada Colau va declinar participar-hi, perquè, segons fonts coneixedores de la situació, va considerar la trobada poc més que «una escenificació».

Després de la reunió, Torra va instar Sánchez a fixar una reunió per obrir «de manera immediata el diàleg i la negociació». Sense fer referència explícita als aldarulls d’aquesta setmana, el president de la Generalitat va afirmar també que «la violència no és la bandera» del moviment independentista.

Però a més Torra va trucar directament per telèfon al president del Govern poc després. Sánchez no va respondre; al seu lloc, fonts de l’Executiu van afirmar que el president «ha de condemnar rotundament la violència, cosa que no ha fet fins al moment, així com reconèixer el treball dels cossos de seguretat de l’Estat i Mossos, i solidaritzar-se amb els policies ferits». «El Govern d’Espanya sempre ha estat a favor de dialogar dins de la llei. Primer llei i després diàleg», van agregar.

«No em doni lliçons»

Al conèixer aquesta resposta, Torra va enviar una dura carta a Sánchez, en la qual li retreu que es «negui» a parlar amb «el representant dels catalans». Sobre la violència, li diu: «Vostè no ha de donar-me lliçons a mi de condemnar i lluitar contra la violència perquè jo, igual que el moviment independentista durant tots aquests anys, he lluitat sempre i condemnat sempre contra totes les violències. Totes».

Alhora, el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, visitava a Barcelona un policia ferit durant els enfrontaments d’aquesta setmana.  Després, va assegurar que les forces de l’ordre «no estan desbordades» pel «problema d’ordre públic greu», provocat per l’«independentisme violent». La impressió del Govern és que Torra és un piròman, i no el bomber que necessita la situació.

Notícies relacionades

Tot i que es temia que la sisena jornada de mobilitzacions pogués acabar de nou en disturbis, la marxa convocada pels CDR a la plaça Urquinaona per demanar la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, va acabar sense gairebé incidents, al marge d’una càrrega policial inicial. Els Mossos van controlar els accessos a la plaça i van registrar els qui volien accedir-hi.

Un total de 17 persones seguien aquest dissabte hospitalitzades a Catalunya a causa de les protestes d’aquesta setmana, una d’elles molt greu a l’hospital Vall d’Hebron. A més, 283 agents de tots els cossos policials han resultat ferits, i s’ha intervingut davant de 660 incendis de barricades a Barcelona, segons dades dels Mossos.