A OVIEDO

El Rei evita parlar dels disturbis a Catalunya

Felip VI obvia qualsevol referència a la sentència dels dirigents de l'1-O en els Premis Princesa d'Astúries

leonor

leonor / MIGUEL RIOPA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El rei Felip VI ha evitat fer qualsevol referència als aldarulls que s’estan registrant als carrers de Catalunya des de dilluns passat, quan es va fer pública la sentència dels dirigents del procés. El cap de l’Estat ha obviat la delicada situació en el discurs que ha pronunciat en la cerimònia delsPremis Princesa d’Astúries.

Durant tota la setmana el Palau de la Zarzuela ha guardat silenci sobre aquest assumpte. Altres anys, en aquest mateix escenari, al Teatre Campoamor d’Oviedo, el Monarca sí que va fer algun apunt sobre el context polític. Als premis de l’any passat, en vigílies del 40è aniversari de la Constitució, va retre homenatge a la Carta Magna com a «fruit de la concòrdia entre espanyols, units per un profund desig de reconciliació i de pau, units per la ferma voluntat de viure en democràcia». I un any abans, el 2017, gairebé tres setmanes després del referèndum i del seu rotund discurs del 3-O, Felip VI va afirmar que Espanya havia «de fer front a un inacceptable intent de secessió en una part del seu territori nacional».  

Notícies relacionades

Aquesta vegada, no obstant, s’ha centrat a comentar un per un el patrimoni professional de cada guardonat i no ha volgut enviar cap missatge sobre el desafiament independentista i el caos als carrers catalans. Poques hores abans, a Brussel·les, el president en funcions, Pedro Sánchez, va assegurar que segueix amb atenció els esdeveniments per respondre amb «fermesa democràtica», tot i que es va afanar en defensar la posició de «moderació» del Govern central i del perill de caure en respostes «exaltades». 

Felip VI ha dedicat una part del seu discurs a la seva filla Elionor, la seva hereva, a qui ha demanat que «serveixi Espanya i els espanyols» amb «gran orgull». «El teu deure serà actuar sempre amb l’ànim esperançat, amb coratge i valentia», ha continuat. La Princesa s’ha estrenat amb el seu primer discurs públic pocs minuts abans. [Aquí podeu obtenir més informació sobre la seva al·locució]