Buch nega que els Mossos tinguin connivència amb persones violentes

El conseller d'Interior surt al pas de les crítiques contra el dispositiu de la concentració d'ultradreta

zentauroepp50431049 buch191016171939

zentauroepp50431049 buch191016171939 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha defensat el dispositiu d’aquest dijous a Barcelona davant de les manifestacions antagòniques que van derivar en agressions mútues entre ultres i independentistes, i ha insistit que la policia catalana no té «cap connivència amb persones violentes».

En roda de premsa, Buch ha garantit que el Departament d’Interior «no tolera ni tolerarà grups violents que afecten la convivència dels catalans», després de la pluja de crítiques als Mossos d’Esquadra per no haver impedit que un grup d’extrema dreta arribés des de la plaça Artós de Sarrià fins al barri de l’Eixample i, uns quants d’ells, acabés agredint un manifestant antifeixista. 

El conseller ha evitat qualificar d’«error» el fet de deixar que la manifestació d’ultradreta abandonés la plaça d’Artós. Sí que ha explicat que es revisarà i analitzarà el procediment per esbrinar si ho va ser. Si no va optar per cap altra fórmula, com encapsular-los, va ser únicament perquè no es disposava de prou efectius per dur-ho a terme. 

Els manifestants d’ultradreta van mirar d’arribar fins a Jardinets, on hi havia una concentració pacífica independentista de 15.000 assistents, i els agents antiavalots de la Brigada Mòbil els ho van impedir. No obstant, quan ja estaven controlats al carrer d’Aragó amb Balmes, per darrere del cordó policial es va aproximar una manifestació de signe contrari –antifeixista– que es volia trobar amb els d’ultradreta. Durant el forcejament amb aquesta segona, alguns membres violents del col·lectiu feixista es van escapar, van pujar previsiblement per Enric Granados i van acabar agredint un manifestant a Balmes amb Rosselló. 

Als Mossos els han plogut les crítiques per aquest error, que des de part del sector independentista s’interpreta com una falta d’interès a impedir-ho que contrasta amb com es contenen els disturbis dels manifestants en protesta per la sentència. També perquè per les xarxes socials han corregut fotografies d’algun antiavalots xerrant de manera amistosa amb algun integrant de la protesta d’ultradreta. Per això Buch ha negat «qualsevol connivència» amb cap integrant d’aquest grup d’ultradreta. 

Pel conseller, aquesta setmana s’està vivint una escalada de violència. Ahir hi va haver menys fets, «però més violents», ha subratllat.

L’ANC demana la dimissió de Buch 

L’Assemblea Nacional  de Catalunya (ANC) ha demanat aquest divendres la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, després de l’actuació delsMossos d’Esquadra en els incidents dels últims dies a Catalunya per les protestes després de la sentència del procés.

Notícies relacionades

En un tuit, l’ANC escriu: «Per haver permès l’actuació brutal de la Policia Nacional amb l’ús de les bales de goma, per les actuacions desproporcionades dels Mossos, que han deixat nombrosos ferits, i per la incapacitat d’impedir les agressions d’un grup d’ultres espanyolistes, demanem la dimissió o el cessament del conseller Buch». 

Des que el dia 14 es conegués la sentència del procés, que ha condemnat a penes d’entre 9 i 13 anys els líders independentistes, els disturbis violents s’han succeït a tot Catalunya i els Mossos els han fet front en actuacions policials coordinades amb la Policia Nacional.