Exhumació de Franco

El Govern prova un helicòpter al Valle de los Caídos

Només si la climatologia no permet el trasllat aeri, les restes del dictador viatjaran amb cotxe fins al cementiri d'El Pardo

S'intensifiquen els preparatius, amb reunions de l'equip de seguretat i treballs d'operaris de comunicacions i neteja

undefined50444018 madrid  17 10 2019  reuni n de guardias civiles en la puerta191017165607

undefined50444018 madrid 17 10 2019 reuni n de guardias civiles en la puerta191017165607 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Un helicòpter militar ha aterrat aquest matí al Valle de los Caídos, en el marc dels preparatius que Presidència del Govern i Patrimoni Nacional estan realitzant per a l’exhumació i el trasllat de les restes de Franco.

L’helicòpter és un aparell de càrrega, pertanyent a la Força Aèria, i ha fet la seva aparició passades les deu del matí d’aquest dijous sobre Cuelgamuros, i s’ha quedat breument al lloc, que prèviament havien buidat de personal civil els guàrdies civils de l’operació que vigila el Valle.

L’aparell ha escollit per aterrar una de les esplanades laterals que s’obren a les portes de la basílica de la Santa Cruz, on passa els últims dies el cos del dictador, i no la gran esplanada central. El motiu, segons fonts properes a l’operació, té a veure amb la previsible presència de mitjans de comunicació quan es dugui a terme el trasllat.

Opció preferida

L’ús de l’helicòpter en proves durant aquesta jornada confirma que aquesta és l’opció triada definitivament pel Govern, si bé les mateixes fonts de l’operació adverteixen que no és l’única: si la climatologia o una altra raó sobrevinguda no permet el transport aeri, les restes de Franco viatjaran els 55 quilòmetres que separen el Valle del cementiri de Mingorrubio en un cotxe de morts.I aquest vehicle és també escollit i preparat.

Notícies relacionades

L’aterratge de l’helicòpter és part dels preparatius que s’estan duent a terme, cada vegada amb més intensitat, a la zona. Aquestmatí, una dotzena de guàrdies civils integrants de l’operació de seguretat de l’exhumació s’han reunit a la basílica, han examinat l’edifici i han pres mesures del curt trajecte que farà el fèretre de Franco des de la seva actual tomba fins a l’aeronau.

Les feines de preparació continuen també en altres àrees de l’operació, incloses les de millora de les deficients comunicacions del cingle de Cuelgamuros, en plena Sierra del Guadarrama, i la neteja de tots els voltants del lloc que acollirà una escena històrica.