El TC adverteix Torra de la seva responsabilitat si l'ignora

El Constitucional inclou en els seus requeriments personals el president de la Generalitat per primera vegada

L'alt tribunal suspèn les resolucions del Parlament que insistien en el dret d'autodeterminació

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional  el171219131432

zentauroepp39987795 imatge exterior de la fa ana del tribunal constitucional el171219131432 / TANIA TAPIA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha decidit per unanimitat estendre els seus requeriments i advertències de responsabilitat penal al president de la Generalitat, Quim Torra, i a altres membres del Govern, així com al president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la Taula de la Cambra catalana.

És la primera vegada que el president Torra rep una advertència personal de l’alt tribunal, que la formula en les providències en les quals ha admès a tràmit les últimes impugnacions del Govern de Pedro Sánchez. Són les presentades per via d’execució de sentència contra diversos incisos de la resolució del Parlament del 26 de setembre passat sobre l’«orientació política general del Govern», en els quals es torna a defensar el dret d’autodeterminació i es proposa l’expulsió de la Guàrdia Civil de Catalunya.

Com va fer la setmana passada amb les resolucions del juliol, el requeriment de les quals només es va adreçar llavors contra els responsables del Parlament, l’alt tribunal anul·la els preceptes impugnats pel Govern a l’entendre que podrien ignorar anteriors resolucions del mateix Constitucional. Aquesta vegada són la sentència del 2015 que va anul·lar per inconstitucional la declaració sobiranista i una altra del 2018 que va vetar un altre intent a favor de la independència.

Notícies relacionades

El tribunal adverteix Torra, Torrent i els membres del Govern i de la Mesa del Parlament de «la seva obligació d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer». També se li recorda la seva «obligació d’abstenir-se de realitzar qualssevol actuacions tendents» a continuar la tramitació de la resolució anul·lada, «així com el seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir» sentències i interlocutòries del Tribunal Constitucional». El delicte en què poden incórrer de seguir endavant amb la resolució suspesa és el de desobediència, penat amb multa i inhabilitació.

Per la seva banda, el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, s’ha referit a l’actuació del president català qualificant d’«excés» tot allò que sobrepassi el dret de manifestació i del legítim exercici de crítica contra la sentència del procés. En aquest sentit, ha afegit que tots els responsables públics i en especial Quim Torra «tenen una especial responsabilitat perquè no se sobrepassin» els límits que tenen aquests drets, que són «en primer lloc les lleis i els drets dels altres». Va afegir que «tot allò que es pugui qualificar d’excés a aquests límits mereix un retret».