EL VEREDICTE DEL PROCÉS

¿Què és el Tsunami Democràtic i qui hi ha al darrere? 5 claus

Una xarxa de persones aferrades al territori reediten la lògica de l'1 d'octubre per organitzar la resposta a la sentència als carrers de Catalunya

zentauroepp50402291 aeropuerto191014210946

zentauroepp50402291 aeropuerto191014210946

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tsunami Democràtic va emergir per sorpresa a les xarxes socials el 2 de setembre passat. Partits i entitats es van llançar a abraçar la proposta. Ja la coneixien, ja que s’havia exposat en una cimera independentista celebrada dies abans a Ginebra.

1. ¿Què és el Tsunami Democràtic?

Aquest nou actor del sobiranisme, que es va estrenar dilluns 14 d’octubre a l’anunciar-se la sentència del procés, és l’encarregat de canalitzar la resposta als carrers. La seva primera acció pública es va produir aquell mateix dia, amb la intenció de bloquejar l’aeroport de Barcelona. Van cancel·lar més de 100 vols. Van demostrar que la seva capacitat mobilitzadora és potent i que en poques hores poden concentrar milers de persones. No tenen ni terminis ni presses, allargaran la mobilització «tant com faci falta per assolir els objectius»: «La resposta que s’ha organitzat pretén generar una crisi generalitzada a l’Estat espanyol que es prolongarà en el temps», afirmen.

2. ¿Qui hi ha al darrere?

Una xarxa de persones de sensibilitat independentista que reediten la lògica clandestina de l’1 d’octubre en què cadascú té una tasca i busca un altre individu per comunicar la següent, una cosa que permet que hi hagi un grup de persones en contacte via mitjancers que poden no conèixer-se entre ells. Són persones aferrades al territori, organitzades; alguns, militants de base de partits, d’altres no. No hi ha líders ni portaveus, tot i que aquest dilluns l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, va posar veu a les seves demandes en un vídeo. 

3. ¿Com comuniquen les mobilitzacions?

Tsunami Democràtic es va estrenar a Twitter i va obrir un canal unidireccional a Telegram, des d’on envien instruccions. Aquest 14 d’octubre van crear una aplicació de mòbil específica per organitzar les convocatòries. Per accedir-hi, es requereix un codi QR que pot compartir alguna persona que ja tingui prèviament aquesta ‘app’. Aquesta és una manera d’assegurar que cada persona té un aval en la comunitat. Els organitzadors utilitzen tècniques de comunicació encriptades com araSignal Protonmail, de màxima seguretat. La web va ser registrada el 23 de juliol a l’illa caribenya de Saint Kitts&Nevis

4. ¿En què consisteixen les seves accions?

Notícies relacionades

L’aposta de Tsunami Democràtic és la desobediència civil no-violenta amb accions de pressió que agrupin masses de persones en punts concrets, però amb una línia vermella molt clara que no volen traspassar: la violència. Alguns dels seus plans requereixen el tall de carreteres i el bloqueig d’accessos a infraestructures estratègiques, amb la finalitat de generar una paràlisi. Algunes maniobres poden ser descentralitzades per generar un bloqueig més extens al territori.

5. ¿Estan coordinats amb la resta d’actors independentistes?

Tsunami Democràtic té una agenda de mobilitzacions pròpia. Això vol dir que, tot i que els partits i entitats sobiranistes coneixen ‘grosso modo’ els detalls de les seves activitats, van per lliure. Fins i tot poden arribar a contraprogramar-se, com va passar inevitablement aquest dilluns quan l’ANC Òmnium Cultural van cridar a concentrar-se a les 20.00 hores a les places dels municipis de Catalunya mentre l’ocupació de l’aeroport de Barcelona seguia en marxa. 

  • Seguiu tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO