jutge de les condemnes del procés

Marchena tornarà a presidir la Sala Penal del Tribunal Suprem

Compareix dimecres davant de la Comissió Permanent d'aquest organisme per presentar el seu currículum i el seu projecte

El magistrat va renunciar al CGPJ després de la filtració d'un whatsap del llavors portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó

zentauroepp48606284 graf7389  madrid  12 06 2019   fotograf a de archivo  12 02 190612204247

zentauroepp48606284 graf7389 madrid 12 06 2019 fotograf a de archivo 12 02 190612204247 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president de la Sala Penal del Suprem, Manuel Marchena, es mantindrà al capdavant del tribunal que ha condemnat els dotze acusats del procés després d’expirar el seu mandat aquest 27 d’octubre, ja que és l’únic candidat que s’ha presentat per al lloc.

Segons informa el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el magistrat compareixerà dimecres davant de la Comissió Permanent d’aquest organisme per presentar el seu currículum i el seu projecte.

Davant de la pròxima conclusió del seu mandat de cinc anys a finals d’aquest mes, el CGPJ va convocar la plaça de Marchena el 12 de setembre i només ell ha presentat una candidatura.

Jutge del procés

Marchena ha sigut el ponent de la sentència que ha condemnat per sedició els principals acusats del procés i va presidir durant quatre mesos la vista oral celebrada al Tribunal Suprem.

Notícies relacionades

Va ser també el nom de consens acordat pel PP i el PSOE l’any passat per presidir el Consell General del Poder Judicial, l’òrgan de govern dels jutges, però hi va renunciar per sorpresa en defensa de la seva independència. Ho va fer després que es filtrés un whatsap del llavors portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què defensava davant dels seus companys parlamentaris l’acord assolit amb els socialistes i destacava que permetria controlar «per darrere» la Sala Segona del Suprem. 

Diversos acusats del procés van posar en dubte la seva imparcialitat per aquest missatge i van intentar recusar-lo, assumpte que van tancar els magistrats en la sentència feta pública ahir. «La fallida de la imparcialitat d’un magistrat sol pot valorar-se a partir dels actes propis d’aquest magistrat, pel que fa, pel que diu i, fins i tot, pel que aparenta. Però l’opinió d’un tercer, abocada en un sistema telemàtic de missatgeria instantània, mai pot servir per alterar la composició d’un òrgan d’enjudiciament», se subratlla en la resolució.