Estudiants i entitats socials protesten contra la sentència

Els rectors mostren la seva «indignació i la seva «preocupació» per les persones condemnades

zentauroepp50397902 pol manifestacion estudiantes sentencia proces191014195925

zentauroepp50397902 pol manifestacion estudiantes sentencia proces191014195925 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez / Elisenda Colell

Les protestes que ha suscitat la sentència que han rebut els polítics jutjats pel procés han fet sortir al carrer i han provocat reaccions de representants de tota mena de col·lectius. D’entrada, el dels estudiants. Milers d’universitaris han abandonat les aules per afegir-se a les mobilitzacions de protesta contra la sentència del Tribunal Suprem. Procedents de diferents facultats, han arribat en grups fins a la plaça de la Universitat i després fins a la plaça de Catalunya.

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques ha emès un comunicat en el qual mostra la seva «indignació per la situació que es viu a Catalunya» i la seva «preocupació per les persones afectades per la sentència». «Constatem la necessitat que els problemes polítics passats, presents i futurs es decideixin per la via política i no acabin de manera sistemàtica en la via judicial», resa el comunicat dels rectors, que mostren la seva «solidaritat» amb els sentenciats i recorden que alguns d’ells mantenen vincles amb les seves universitats.

Tres universitats, la UAB, la UPC i la UPF, han recomanat als seus professors suspendre les classes obligatòries i les activitats avaluables.

Manifest d’Òmnium

Fins a 166 entitats de totes les esferes de la societat han subscrit un manifest impulsat per Òmnium Cultural que ha sigut llegit a la plaça de Sant Jaume a les 13.30 hores i que consta de tres punts. «Aquesta sentència significa la culminació d’un procés de judicialització de la política», diu el primer. En el segon punt, les entitats mostren el seu «desacord» amb una sentència que «no resol el conflicte polític». «Denunciem les conseqüències greus que aquesta sentència té sobre els drets polítics de la ciutadania i els de manifestació, expressió, lliure associació i dissidència política», prossegueix el segon punt.

El tercer punt del comunicat recull els objectius de futur de les entitats: «Treballarem per la llibertat de les persones condemnades»; «fem una crida als partits i institucions per posar fi a la judicialització d’un conflicte polític». El comunicat insta la ciutadania «a participar en les mobilitzacions dels espais compartits que contribueixen a reforçar la cohesió i la convivència des de la fermesa en les reivindicacions dels drets democràtics i les llibertats». Entre els signants del comunicat figuren els sindicats CCOO i UGT, la patronal CECOT, l’ANC, associacions d’estudiants, de professors, d’escriptors, l’Ateneu Barcelonès, el Centre Irídia per la Defensa dels Drets Humans, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Ca la Dona.

Notícies relacionades

Una de les que hi figura és la Taula del Tercer Sector, que agrupa les entitats socials catalanes i que ha fet, a més, el seu propi comunicat, en el qual qualifica les penes imposades per la sentència de «desproporcionades i injustes», aposta per «una negociació política entre Catalunya i l’Estat» i rebutja les vies «policial i judicial».

Advocats, metges

El Consell de l’Advocacia Catalana, representant dels 14 col·legis d’advocats de Catalunya, mostra el seu respecte a la sentència, però adverteix que «no posa fi a una situació» de la qual diu que «només es pot resoldre des del pacte, l’exercici valent de la política i el respecte a una llei que estigui al servei de la ciutadania». El sindicat majoritari de metges de Catalunya, Metges de Catalunya, s’ha mostrat «consternat» per la sentència i reclama l’«alliberament» dels condemnats.

Temes:

Catalunya