LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

Agents dels Mossos: «El que no volem és viure un altre 1-O»

El comissari en cap Eduard Sallent envia una missiva al cos per demanar confiança i recalcar que compliran ordres

El missatge ha sigut ben rebut tot i que diversos policies consultats també expliquen que el seu contingut ha sigut poc debatut internament

Dos agents dels Mossos d’Esquadra, davant d’un grup de persones d’ideologia independentista concentrades a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia a Barcelona, el 20 de setembre passat.

Dos agents dels Mossos d’Esquadra, davant d’un grup de persones d’ideologia independentista concentrades a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia a Barcelona, el 20 de setembre passat. / acn / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cúpula delsMossos d’Esquadra va reunir els comandaments locals perquè aquests transmetessin un missatge abans que comencin les mobilitzacions de protesta per la sentència contra els líders del procés: que el cap demanava a la resta del cos que, davant una situació complexa, extremessin les precaucions perquè de la seva actitud no es pogués interpretar sota cap concepte una acció poc imparcial.

«Ens demanen sobretot això: neutralitat», resumeix un dels policies autonòmics des d’una comissaria de Nou Barris. «Ens han avisat que venen temps en els quals ens hem de centrar i no deixar-nos portar, mantenir les nostres opinions polítiques a un costat i ser policia per a tothom», confirma un altre agent de Ciutat Vella.

Aquest dissabte a primera hora, el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha enviat una carta directament a tots els agents en la qual ratifica que compliran «totes les ordres de jutges i fiscals» i els adverteix que durant aquests dies, que podrien allargar-se fins al novembre, «es publicarà molta informació interessada d’uns i d’altres» i, per això, prega als agents que confiïn en les decisions que prendrà la cúpula del cos.

La carta de Sallent ha sigut ben rebuda, segons alguns dels agents consultats per EL PERIÓDICO, tot i que d’altres asseguren que hi ha hagut certa «indiferència» perquè esperen a veure com es desenvolupen els esdeveniments. Els que sí que es pronuncien ho fan favorablement. «Ha agradat. Necessitem que ens deixin tranquils i notar que tenim la cobertura de la prefectura», explica un agent antiavalots. «El que no volem és viureun altre 1-O», recalca un policia adscrit a una unitat d’investigació en al·lusió a la tempesta política i judicial que va comportar i que continua castigant el cos, arran del xoc de trens entre la Generalitat i l’Estat que va suposar la celebració del referèndum unilateral de fa dos anys.

Un altre investigador va més lluny i interpreta la missiva com una mostra que prova la pressió que noten tots, també a la cúpula. «Existeix temor que el Govern central intervingui els Mossos i, a més, a la cúpula també li preocupa la reacció interna del cos», manté. «La gent està cansada per la pèrdua de condicions i salari, pelsobreesforç mal remunerat i perquè sempre ens plouen les hòsties. Som la institució més humiliada i utilitzada per la classe política, la justícia i els ciutadans amb molta diferència», afegeix. I conclou que, a més, «l’Estat no paga el que deu en matèria de policia i tampoc hi ha diners per compensar res».

Notícies relacionades

Fora d’interferències polítiques i de la polèmica suscitada després del discurs del general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estan ja en màxima coordinació dels seus operatius en previsió de possibles protestes i manifestacions. El dispositiu conjunt de seguretat es dirigirà des delCentre de Coordinació Operativa (Cecor), que, quan les circumstàncies ho requereixin, es reunirà de manera immediata en dependències de la Conselleria d’Interior.

Allà hi haurà Sallent i Garrido, a més dels directors adjunts operatius de la Policia Nacional, José Ángel Jiménez, i de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña, i el cap de la Policia Nacional a Catalunya, José Antonio Togores. Aquest mateix dissabte ja s’ha reforçat la seguretat a l’aeroport del Prat, l’estació de Sants de Barcelona i el port de Tarragona.