RECEPCIÓ DE FELIPE VI

Tensa cautela al Palau Reial davant de la sentència en diferit

El jutge Marchena, molest, evita analitzar la difusió d'una part de la sentència

Sánchez demana calma i respecte al Constitucional si es convoca al Parlament després de les condemnes

undefined50364975 graf9152  madrid  12 10 2019   el rey felipe vi  la reina le191012223143

undefined50364975 graf9152 madrid 12 10 2019 el rey felipe vi la reina le191012223143 / Angel Diaz

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos

La difusió d’una part del contingut de la sentència del judici del procés va sorprendre aquest dissabte a tots els poders de l’Estat en la desfilada del 12 d’octubre, a la Castellana de Madrid. A l’acabar, la majoria dels representants de la política i del poder judicial van acudir al Palau Reial, on Felip VI va oferir la seva tradicional recepció per celebrar la festa nacional. Els periodistes que estaven barrejats amb els més de 1.200 convidats al Menjador de Gala se’n van anar ràpidament cap al president de la sala penal del Suprem, Manuel Marchena. El magistrat va mostrar el seu disgust amb les informacions sobre la imminent sentència, que en principi tenia previst comunicar dilluns, i va insistir a no comentar-les perquè hi pot haver «discrepàncies fins a l’últim moment» i una sentència, va afegir, no és tal fins que no l’ha firmat«l’últim» jutge.

Pocs minuts després va parlar el president en funcions, Pedro Sánchez (PSOE) que, com Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Cs), van preferir esquivar l’assumpte fins a no conèixer el contingut oficial de la resolució. El cap de l’Executiu sí que va anunciar que farà una declaració institucional al Palau de la Moncloa quan la decisió es faci pública i es va mostrar confiat que la Generalitat respecti la legalitat, tot i que tem que l’impacte a Catalunya doni pas a dies «difícils i complexos».

Sánchez va insistir que el seu Govern, malgrat estar en funcions, està preparat per a qualsevol escenari i ha pres bona nota dels esdeveniments del 2017. «Ho dic sense intenció de crítica, però hem après»,va declarar en una conversa informal amb els periodistes abans d’afegir que espera que els dirigents de JxCat i ERC també hagin «après».  En aquest context va mostrar la seva preocupació pel ple que els grups sobiranistes pressenten celebrar aquesta mateixa setmana. El líder del PSOE va dir que confia que hagin pres nota de l’avís del Tribunal Constitucional sobre les conseqüències penals si incorren en il·legalitats. «Estan advertits i la Mesa sap el que hi ha», va subratllar.

L’efecte «balsàmic» de la sentència

El cap de l’Executiu en funcions va afegir que, si ha d’adoptar alguna mesura extraordinària per garantir la seguretat o el funcionament de les institucions catalanes, es posarà en contacte amb els dirigents dels altres partits per provar de compartir les decisions i buscar el màxim recolzament possible. En aquest sentit, Casado va apuntar més tard que ha fet saber a Sánchez en diverses ocasions que podrà comptar amb el PP. «El Govern té aquesta xarxa», va afegir. «Li he dit que aquí som per a ‘whatever it takes’ [per al que sigui necessari]» prenent la famosa frase que el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va dir el 2012 per defensar l’euro.

El màxim dirigent dels populars no es va atrevir a avançar l’impacte en la societat catalana de la sentència tot i que creu que, en els líders independentistes, les penes de presó tindran un «efecte balsàmic».Més clar va parlar el ministre del’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que confia que les crítiques al contingut de la resolució es mostrin de forma pacífica.  

L’optimisme del PP

Notícies relacionades

Les informacions sobre una part de la sentència es van imposar en les converses dels múltiples grupets i van desplaçar els comentaris sobre el bloqueig polític i les eleccions del 10 de novembre. Sánchez va remarcar que «fins a la pitjor enquesta»dona al PSOE com a guanyador mentre Casado, malgrat dir que no volia caure en el «triomfalisme», es va mostrar optimista amb què alguns sondejos «donin al PP 100 escons i al PSOE 120». «Només en són 20 de diferència»,va afegir suggerint que és possible que el seu partit quedi primer.

El líder dels populars va reconèixer que no critica Ciutadans perquè el pot necessitar després del 10-N si els resultats permeten la suma de la dreta i va celebrar que Vox ja no faci «por». A pocs metres de Casado estava precisament el president del partit ultra que, malgrat estar d’estrena el 12 d’octubre, va passar desapercebut. També va ser la primera vegada a la recepció per a les presidentes de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i de Navarra, María Chivite. Van tornar a causar baixa, com és habitual, els caps dels Executius de Catalunya, Quim Torra, i País Basc, Íñigo Urkullu.