12 D'OCTUBRE

Unes 10.000 persones es manifesten per la unitat d'Espanya a Barcelona

Cs, PP i Vox encapçalen la marxa en què s'ha exigit mà dura contra l'independentisme

whatsapp-video-2019-10-12-at-113229 vid 12 122302 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova manifestació a Barcelona per la unitat d’Espanya amb motiu del 12 d’octubre. Aquesta vegada, molt menys multitudinària que les anteriors dues edicions, les que van coincidir amb les fites més convulses del procés. Unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van desfilar aquest dissabte pel passeig de Gràcia fins a la plaça de Catalunya (55.000 menys que el 2018) per exigir mà dura contra l’independentisme i donar un reconeixement a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a les portes de la sentència per l’1-O.

Convocats per l’entitat Espanya i Catalans, amb la col·laboració de Societat Civil CatalanaCatalunya Suma, Espanyols correntsConvivència Cívica Catalana i Somatemps, els manifestants van lluir banderes espanyoles i cartells en què censuraven el Govern i exigien l’empresonament de l’expresident Carles Puigdemont, a més d’insígnies dels cossos i forces de seguretat de l’Estat.

A la capçalera, sota el lema ‘Per la Hispanitat, Catalunya Suma’, van figurar els dirigents de CsInés ArrimadasLorena RoldánCarlos Carrizosa i José Manuel Villegas; els populars Cayetana Álvarez de ToledoAlejandro Fernández, Dolors Montserrat Josep Bou; i el diputat de Vox, Ignacio Garriga, al costat de personalitats de les entitats civils com el president de SCC, Fernando Sánchez Costa.

El desmarcatge del PSC va tornar a quedar reflectit en la cita en la qual es conjuren el PP, Cs i Vox. Igual com en anteriors ocasions, els socialistes no van participar en aquesta marxa, tot i que sí que van ser presents en els actes oficials. Després d’una setmana que es va inaugurar amb la moció de censura contra el president Quim Torra, i al seu torn va inaugurar la batalla electoral dels taronges contra els socialistes, tant Cs com el PPC han incrementat les seves crítiques a la formació de Miquel Iceta i, per tant, a Pedro Sánchez, més encara amb el 10-N a la cantonada.

Arrimadas va exigir al president en funcions que «respecti» la sentència del Tribunal Suprem i que «no indulti» els independentistes que puguin resultar condemnats. «Tenim un Govern que no respecta els catalans. Un Govern que cada dia assenyala i persegueix els catalans que ens sentim espanyols», va remarcar, i la líder a Catalunya, Lorena Roldán, va posar de relleu la moció de censura que va defensar al Parlament per censurar que «el PSC de Miquel Iceta va sortir al rescat de Torra impedint la seva censura i va fallar a milions de catalans». En aquest sentit, va afirmar que «els drets i les llibertats de tots els catalans estan en perill i ara també la seguretat», i que, davant d’això, «l’únic referent del constitucionalisme és Cs».

Per la seva banda, la número u per Barcelona del PP, Cayetana Álvarez de Toledo, va argüir que «davant dies decisius, transcendentals, se’ls haurà de tractar com a tals, de forma adulta» i va dir que espera la sentència «amb l’absoluta tranquil·litat de pertànyer a una de les grans democràcies el món». Vox, va reclamar la detenció del president i va advocar per una intervenció immediata de l’autonomia catalana.

Tots els representants polítics van llançar missatges de recolzament a la Guàrdia Civil després del polèmic discurs del general en cap a CatalunyaPedro Garrido, dur contra l’independentisme, durant un acte dimecres a Sant Andreu de la Barca. Garrido va assenyalar que «independentisme i terrorisme no és el mateix», però va advertir que el cos «combatrà sense treva ni pena» els qui «recorrin el camí de la independència seguint el camí del terror», i va afirmar que «la pretesa revolució dels somriures» s’ha convertit amb més facilitat de la desitjada en «un rictus» que «dissimula odi i mesquinesa capaç de generar dolor i sofriment».

«Onada tranquil·la» davant el Tsunami

Una vegada a la plaça de Catalunya, els organitzadors van celebrar un acte polític amb la participació de les entitats convocants i col·laboradores. El van presentar la comunicadora Cristina Seguí i l’exesportista i ara secretari general de joventut de la Comunitat de Madrid, Pedro García Aguado. 

El president d’SCC, Fernando Sánchez Costa va agrair a tots els cossos de seguretat «la defensa de la llibertat a Catalunya». «I a la Guàrdia Civil, que no se’n vagi mai», va etzibar en al·lusió a les resolucions aprovades en el debat de política general del Parlament. «Ni per molta propaganda o molts CDR es trencarà aquest sentiment de fraternitat entre espanyols i si algú ho intenta ens tindrà units», va sentenciar. En aquesta direcció, va apuntar que «parlen d’un Tsunami Democràtic, de confrontació i revolucionari a Catalunya, però Catalunya no necessita més devastació ni divisió, sinó una onada tranquil·la de canvi que porti el nacionalisme al racó de pensar durant molts anys». «S’ha de demanar explicacions a qui ha deixat Catalunya rebentada, trencada, enfrontada i empobrida», va burxar Sánchez Costa. Per la seva banda, Ángel Escolano, de Convivència Cívica Catalana, va reclamar que s’activi de nou l’article 155 a Catalunya.

El «ressorgir patriòtic»

El dirigent de Somatemps, Javier Barraycoa, va denunciar «la tirania del nacionalisme que intenta menysprear i eliminar tota manifestació cultural espanyola». «Venim a denunciar el supremacisme del nacionalisme, que menysprea i denigra els qui no se sotmeten a la seva voluntat, consignes i adoctrinament [...] La Generalitat s’ha convertit de facto en una estructura d’Estat tirànica, opressora i sectària a què és lícit resistir amb tots els mitjans legítims al nostre abast. No hi ha terme mitjà: o lliures o esclaus. La sortida vindrà del ressorgir patriòtic», va mantenir.

Des de l’escenari, representants de Los de Artós i Tabarnia van animar a fer «una botifarra per a la Catalunya que ens volen imposar» i a cridar «Jo soc espanyol, espanyol» amb un ninot de Puigdemont. Entre els assistents, un altre en portava un de Torra.

Ultres a Montjuïc

Notícies relacionades

Com sol ser habitual en aquesta data, els grups d’extrema dreta, convocats per la Falange Democràcia Nacional es van manifestar al migdia a Montjuïc i van congregar unes 250 persones, segons la Guàrdia Urbana. Els manifestants van portar pancartes amb els lemes ‘Endavant per Espanya. Sempre unionistes’ i ‘La unitat d’Espanya ni es vota ni es negocia’, i van llançar consignes a favor de l’ingrés a presó de Puigdemont i «que cremi l’estelada». 

Per la seva banda, la Plataforma Antifeixista va organitzar una manifestació pel centre de Barcelona que va començar a les 11.30 hores a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, i va fer un acte polític al Fossar de les Moreres.