contra la guàrdia civil i a favor del procés

El Govern porta al Constitucional més acords del Parlament de setembre

«En absolut es corresponen amb la nostra legalitat constitucional», afirma Calvo

zentauroepp50313554 barcelona 09 10 2019  pol tica   sesi n de control al govern191009110328

zentauroepp50313554 barcelona 09 10 2019 pol tica sesi n de control al govern191009110328 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern presentarà davant del Tribunal Constitucional dos incidents més d’execució de sentència per anul·lar els acords del Parlament que reivindiquen la «legitimitat de la desobediència civil i institucional» i perquè avisi la Generalitat que pot incórrer en un delicte.

Així ho ha informat la vicepresidenta del Govern central en funcions, Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, i ha remarcat que les resolucions que va aprovar el Parlament el 26 de setembre i publicades el 4 d’octubre «en absolut es corresponen amb la nostra legalitat constitucional».

Aquell dia, la Cambra catalana va donar llum verda a una resolució en què reclamava la «legitimitat de la desobediència civil i institucional» per defensar «drets civils, polítics i socials» i una altra com a resposta institucional a la sentència del procés que passi per l’«exercici del dret a l’autodeterminació» i per reclamar una «amnistia» si hi ha condemnes.

Unes decisions sobre els quals, ha recordat, el TC ja ha dictat sentències «que diuen clarament» que són constitutives de delicte perquè tenen a veure amb «plantejaments que debaten sobre el dret a l’autodeterminació, que no hi ha, òbviament, en el nostre model constitucional i impulsen a la desobediència institucional».

La nova petició del Govern central, ha prosseguit, «afecta de manera important» l’Executiu català, ja que reclama que «s’adverteixi i es recordi» que «pot acabar òbviament en el mateix Codi Penal» per aquests delictes en què poden incórrer. «Unes situacions que ningú vol, que no volem i a les quals ens hem d’anticipar per tots els mitjans», ha recalcat.

Aquests dos nous incidents d’execució se sumen als anunciats la setmana passada contra les resolucions del Parlament, però no fan referència a la resolució en què aquell mateix 26 de setembre va demanar la «retirada» dels efectius de la Guàrdia Civil que són a Catalunya.

Notícies relacionades

Calvo ha explicat que aquest acord no es pot recórrer perquè la sortida de la Guàrdia Civil de Catalunya és una «posició inacceptable, inassumible» i no és més que «un desig polític aberrant».

«La sortida de la Guàrdia Civil no està al seu abast, pot estar en el seu desig polític, però no està, ni de lluny, a l’abast del Parlament de Catalunya, de la Mesa ni del Govern de la Generalitat», ha conclòs. Ha afegit, a més, que cap d’ells pot «demanar ni fer res contra un cos de les forces de seguretat a tot el territori nacional».