CRISI TERRITORIAL

El Ministeri d'Afers Estrangers acusa la Generalitat de «denigrar la imatge d'Espanya»

El ministeri demana als tribunals que paralitzin l'obertura d''ambaixades' catalanes a Mèxic, l'Argentina i Tunísia

undefined49013656 barcelona 10 07 2019  ple del parlament de catalunya alfred 191009200134

undefined49013656 barcelona 10 07 2019 ple del parlament de catalunya alfred 191009200134 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern espanyol vol que els tribunals paralitzin el decret de la Generalitat que autoritza l’obertura de delegacions a Mèxic, l’Argentina i Tunísia. El Ministeri d’Afers Estrangers, que manté des de fa mesos un estira-i-arronsa amb el Govern català per aquestes oficines, considera que es tracten d’un «instrument necessari per dur a terme una política que té com a objectiu la separació d’Espanya». Al servir el «projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional», argumenta, les anomenades ‘ambaixades’ comporten un «greu perjudici per a la política exterior d’Espanya» i «denigren la seva imatge».

En un recurs presentat el 26 de setembre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Exteriors aborda els motius pels quals demana la suspensió d’aquestes delegacions. L’escrit, avançat per ‘El País’ i al que ha tingut accés aquest diari, acusa el Govern català de no esperar el preceptiu informe d’Exteriors sobre l’obertura de les seus (un tràmit que no és vinculant) i de «generar una greu confusió en altres subjectes de dret internacional, i especialment a la UE, sobre les competències de la Generalitat i la seva facultat de desenvolupar actuacions internacionals». L’obertura d’aquestes oficines, continua el recurs, pretén perseguir «un objectiu inconstitucional com és la creació d’una estructura d’estat», dins de l’actitud de «rebel·lia institucional» de les autoritats catalanes.

Notícies relacionades

L’escrit, que va ser anunciat per Exteriors al juny, ve a accentuar el conflicte amb el Govern català a les portes de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, que s’espera per als pròxims dies, i en un moment en què el president en funcions, Pedro Sánchez, ha decidit endurir el seu discurs davant l’independentisme. Al juliol, el ministeri ja va sol·licitar al TSJC el tancament cautelar de les seus a Suïssa, Alemanya i la Gran Bretanya, però els magistrats ho van rebutjar al considerar que el Govern espanyol ho hauria d’haver demanat al recórrer la seva creació. Per això ara ha pres aquesta iniciativa per a les encara no nascudes oficines a Tunísia, Mèxic i l’Argentina.

La Generalitat, de moment, pensa seguir endavant amb l’obertura d’aquestes delegacions. «L’acció exterior de Catalunya és legal, legítima i necessària», va assenyalar dimarts el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, al designar els titulars de les oficines impugnades.