alerta de la crispació insuportable

Reporters sense Fronteres: Catalunya s'ha convertit en un «terreny perillós» per a periodistes

El clima de crispació que viuen els reporters a peu de carrer «és insuportable», afirma Alfonso Armada

periodistatelecinco

periodistatelecinco
agresion

/

1
Es llegeix en minuts
EFE

Reporters sense Fronteres (RSF) ha alertat aquest dimarts que Catalunya s’ha convertit en un «terreny perillós» per als periodistes, ja que la violència ha crescut en intensitat i el clima de crispació que viuen els reporters a peu de carrer «és insuportable».

RSF ha exigit que cessin les agressions als periodistes –l’organització ha registrat mig centenar d’atacs a la llibertat d’informació des del setembre del 2017– i ha demanat tant als polítics com als mitjans de comunicació responsabilitat per rebaixar la tensió del conflicte.

Atacar el missatger

«Constatem que la intensitat dels atacs a la premsa va ‘in crescendo’. De les consignes corejades i les increpacions, hem passat als insults, l’assetjament i la fustigació i, finalment, a l’agressió física. És un patró que sempre es repeteix en les espirals d’odi al periodista», ha indicat la portaveu de RSF Pauline Adès-Mevel en un comunicat.

Atacar el missatger «s’ha transformat en la principal via de fuita de la ira dels manifestants i els periodistes que informen a peu de carrer s’exposen, en cada directe, a riscos físics i psicològics incompatibles amb la llibertat d’informar», ha continuat l’organització.

Des de començament d’any, RSF ha registrat vuit agressions a periodistes a Catalunya, l’última la patida per la reportera de Telecinco Laila Jiménez, que va ser «brutalment assetjada» per un grup d’independentistes.

Notícies relacionades

El responsable de l’organització a Espanya, Alfonso Armada, ha denunciat que el clima de crispació que viuen els reporters a Catalunya «és insuportable» i que l’extrema polarització política s’ha traslladat als mitjans de comunicació i d’aquests a la societat civil.

«Instem polítics i mitjans de comunicació a obrar amb responsabilitat i rebaixar la tensió, en la mesura que els correspon. La imminent sentència del judici del procés es traduirà en noves mobilitzacions i els periodistes no poden pagar els plats trencats amb més violència. Estem arribant a cotes absolutament intolerables d’agressivitat i inseguretat», ha lamentat Armada.

Temes:

Catalunya