Anar al contingut

alerta de la crispació insuportable

Reporters sense Fronteres: Catalunya s'ha convertit en un «terreny perillós» per a periodistes

El clima de crispació que viuen els reporters a peu de carrer «és insuportable», afirma Alfonso Armada

EFE

Reporters sense Fronteres: Catalunya s'ha convertit en un «terreny perillós» per a periodistes
Reporters sense Fronteres: Catalunya s'ha convertit en un «terreny perillós» per a periodistes

/

Reporters sense Fronteres (RSF) ha alertat aquest dimarts que Catalunya s’ha convertit en un «terreny perillós» per als periodistes, ja que la violència ha crescut en intensitat i el clima de crispació que viuen els reporters a peu de carrer «és insuportable».

RSF ha exigit que cessin les agressions als periodistes –l’organització ha registrat mig centenar d’atacs a la llibertat d’informació des del setembre del 2017– i ha demanat tant als polítics com als mitjans de comunicació responsabilitat per rebaixar la tensió del conflicte.

Atacar el missatger

«Constatem que la intensitat dels atacs a la premsa va ‘in crescendo’. De les consignes corejades i les increpacions, hem passat als insults, l’assetjament i la fustigació i, finalment, a l’agressió física. És un patró que sempre es repeteix en les espirals d’odi al periodista», ha indicat la portaveu de RSF Pauline Adès-Mevel en un comunicat.

Atacar el missatger «s’ha transformat en la principal via de fuita de la ira dels manifestants i els periodistes que informen a peu de carrer s’exposen, en cada directe, a riscos físics i psicològics incompatibles amb la llibertat d’informar», ha continuat l’organització.

Des de començament d’any, RSF ha registrat vuit agressions a periodistes a Catalunya, l’última la patida per la reportera de Telecinco Laila Jiménez, que va ser «brutalment assetjada» per un grup d’independentistes.

El responsable de l’organització a Espanya, Alfonso Armada, ha denunciat que el clima de crispació que viuen els reporters a Catalunya «és insuportable» i que l’extrema polarització política s’ha traslladat als mitjans de comunicació i d’aquests a la societat civil.

«Instem polítics i mitjans de comunicació a obrar amb responsabilitat i rebaixar la tensió, en la mesura que els correspon. La imminent sentència del judici del procés es traduirà en noves mobilitzacions i els periodistes no poden pagar els plats trencats amb més violència. Estem arribant a cotes absolutament intolerables d’agressivitat i inseguretat», ha lamentat Armada.

Temes: Catalunya