LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS
La fiscalia demana al Suprem prorrogar la presó dels Jordis
El ministeri públic vol evitar que Sànchez i Cuixart quedin lliures si la sentència del procés es retarda
L'alt tribunal ha donat un tràmit de 24 hores a les parts per pronunciar-se sobre la presó preventiva

La Fiscalia del Tribunal Suprem no vol que mentre es dicta la sentència del procés els líders d’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, puguin quedar en llibertat. Per això, davant de la proximitat que tots dos compleixin dos anys en presó preventiva, ha sol·licitat a l’alt tribunal que convoqui la vista breu necessària per poder prorrogar-los aquesta situació que la llei preveu prorrogar fins a un màxim de quatre. El ministeri públic demana que siguin condemnats a 17 anys de presó, mentre que l’Advocacia de l’Estat sol·licita que ho siguin a 8.
Els dos dirigents sobiranistes compliran el dia 16 d’octubre dos anys a la presó, per la qual cosa o se’ls renova la presó o haurien de quedar en llibertat. Al no haver-hi encara una data oficial en què es coneixerà la resolució, només se sap de fonts jurídiques que la intenció dels set magistrats que van jutjar el procés és notificar-los-la a les parts abans d’aquell dia, per així evitar haver de prorrogar la presó preventiva.
Fonts de l’alt tribunal van assenyalar a aquest diari que tampoc voldrien que coincidís amb la vigília, perquè el 15 d’octubre és l’aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat durant la Segona República i la guerra civil, Lluís Companys.
No obstant, davant de la possibilitat que les deliberacions triguin més temps del previst, dada que el ministeri públic desconeix, perquè òbviament no hi pot participar, ha preferit no arriscar-se i complir el tràmit de sol·licitar la pròrroga de la presó. El Tribunal Suprem ha donat un termini d’un dia a les parts per pronunciar-se sobre la necessitat que continuïn a la presó.
La reacció d’Òmnium Cultural
Et pot interesarEl vicepresident i portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri ha afirmat que «la nova petició de la fiscalia és una evidència més d’aquesta situació vergonyosa. Tant els fa renovar aquesta presó injusta i injustificada. Juguen els terminis, amb tot el que tenen a les mans, per retorçar les institucions amb l’objectiu de mantenir per damunt de tot la unitat de l’Estat, la unitat d’Espanya, sense respecte a l’Estat de dret i les llibertats més essencials».
Mauri ha afegit que «el que hauria de fer la Fiscalia del Tribunal Suprem és fer cas del que ha dit el grup de detencions arbitràries de l’ONU, que s’ha de deixar en llibertat els presos immediatament, i això és el que direm si ens convoquen en la vista breu». «No s’explica de cap manera. No han pogut provar ni la rebel·lió ni la sedició, per la qual cosa només ens val l’absolució».
- A La Sexta Tensió entre Jordi Évole i Miguel Bosé: «Vull un món nou, tots fora»
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO Minipantalons curts per a l’home, la moda dels 70 que arrasarà aquest estiu
- Les conseqüències de la paràlisi política Set urgències pendents d’una Catalunya en espera d’un Govern
- Problema a la web La FNAC, obligada a vendre a 124 mòbils que costen 699 euros per un «error tipogràfic»
- Efectes de la pandèmia Pla per ressuscitar centenars de locals comercials tancats a Barcelona
- Entrevista amb la candidata del PP a les eleccions de Madrid Eleccions Madrid 2021 | Ayuso: «Si hagués tancat bars i restaurants, hi hauria hagut desordres socials»
- Cita amb les urnes ¿Per què Ayuso arrasa? Claus i racons de l’enquesta del GESOP sobre les eleccions a Madrid
- Entre Tots El futur de les pensions: «¿Com li pots demanar a un jove que cobra 800 euros que sostingui el sistema?»
- ‘Desborbonització’ Els últims 110 quilos de Joan Carles I desapareixen de Barcelona
- A La Sexta Tensió entre Jordi Évole i Miguel Bosé: «Vull un món nou, tots fora»