EL DILEMA CATALÀ

Imputat per l'1-O Josep Lluís Salvadó, exsecretari d'Hisenda del Govern

El TSJC investiga el diputat d'ERC per la seva vinculació amb el referèndum i la creació de la Hisenda catalana

Lluís Salvadó

Lluís Salvadó

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat com a investigat el diputat d’ERC al Parlament i exsecretari d’Hisenda del Govern Josep Lluís Salvadó per la seva presumpta vinculació amb l’1-O i la creació de la Hisenda catalana. Salvadó ha sigut cridat a declarar el 19 de novembre com a presumpte autor dels delictes de malversació, revelació de secrets i desobediència greu.

Segons ha informat aquest dilluns el TSJC, la magistrada que instrueix la causa contra l’exnúmero dos de la Conselleria d’Economia Josep Maria Jové s’ha declarat competent i ha ampliat la seva investigació a Salvadó, després de rebre exposició raonada per part del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona. L’imputa al considerar que hi ha indicis que «va treballar almenys des de principis de l’any 2016 en forma intensa en el disseny de les anomenades estructures de l’Estat» tot i saber el seu caràcter inconstitucional.

La jutge d’instrucció Alejandra Gil va plantejar al TSJC assumir la investigació sobre l’ex alt càrrec del Govern a l’atribuir-li un «paper bàsic» en el desenvolupament de quatre projectes destinats a una futura Catalunya independent. En concret, Salvadó hauria estat treballant en les àrees de sostenibilitat econòmica i financera i finançament del nou Estat, Banc Central de Catalunya, supervisió del sistema financer i autoritat de la competència, inclosa la necessitat de desplegar dotacions pressupostàries per crear una Hisenda pròpia. A més, tal com argumenta la magistrada del TSJC Maria Eugenia Alegret, durant el registre del 20-S es van intervenir missatges electrònics i converses telefòniques dels quals es desprèn que Salvadó hauria tingut coneixement de l’enviament de targetes censals a ciutadans, així com documents encarregant-li la coordinació dels escenaris posteriors al referèndum. 

Entre els elements decomissats també destaca un ‘pendrive’ amb el document ‘Full de ruta-recaptació octubre 2017’, en el qual constaria un gràfic que descriu cronològicament els passos a seguir des de la Secretaria d’Hisenda abans de la data del referèndum i que, segons Alegret, coincideixen amb l’agenda Moleskine intervinguda a l’exnúmero dos d’Economia Josep Maria Jové.

Al mateix document constaria també la importància del desenvolupament del sistema Spriu perquè l’Agència Tributària Catalana pogués recaptar impostos estatals –IRPF, IVA, IS i impostos especials– sobre els quals no té competència.

Encara que el TSJC ha decidit ampliar la investigació de Jové a Salvadó per la seva presumpta relació amb el full de ruta del procés per assolir la independència de Catalunya, Alegret ha descartat imputar-lo per prevaricació i organització criminal, tal com també sol·licitava la fiscalia.

Notícies relacionades

Salvadó es trobava actualment en una espècie de llimbs judicials, perquè tot i que va ser un dels principals investigats en la causa sobre els preparatius de l’1-O per part del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona no figura entre la trentena de processats per la seva condició d’aforat. 

Salvadó va ser secretari d’Hisenda durant la preparació del referèndum, des de gener del 2016 fins a l’octubre del 2017. Va ser detingut per la Guàrdia Civil el 20 de setembre, quan van tenir lloc els registres a la Conselleria d’Economia i en altres seus del Govern, però va ser posat en llibertat amb càrrecs dos dies més tard. Després del seu arrest, es va acollir al seu dret a no declarar.