FINS A BARCELONA

L'ANC i Òmnium convoquen cinc marxes durant tres dies com a resposta a la sentència de l'1-O

Les entitats sobiranistes criden al sobiranisme a concentrar-se a les 20 hores el dia en què es conegui la sentència

la presidenta de lanc elisenda paluzie trabajan para hacer mobilitzaciones populares y masivas / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC Òmnium Cultural van donar a conèixer els seus plans per respondre a la sentència per l’1-O: cinc marxes «populars i massives» durant tres dies des de cinc punts diferents fins a confluir a Barcelona. Els impulsors no van especificar quin dia de la setmana començaran aquestes mobilitzacions, ja que continua sent una incògnita la data en la qual el Tribunal Suprem exposarà la seva sentència.

La idea de «col·lapsar» la xarxa viària de Catalunya la va deixar caure un dels secretaris nacionals de l’ANC aquesta setmana en una entrevista a BTV. Les columnes, que portaran per nom ‘Marxes per la Llibertat’, sortiran de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona, i recorreran uns 100 quilòmetres que es dividiran en cinc etapes a peu durant tres dies. Cada una té aproximadament uns 20 quilòmetres.

Segons van explicar en un comunicat, el primer i el segon dia els manifestants recorreran dues fases (una al matí i una altra a la tarda), mentre que el tercer dia només n’abordaran una, ja que preveuen arribar a Barcelona al migdia. 

A més, van concretar que cada etapa començarà i acabarà en un municipi i que s’oferirà menjar a preu simbòlic.

Els organitzadors van apuntar que s’inspiren en altres mobilitzacions pacífiques històriques, com va ser la marxa de la sal dirigida per Mahatma Gandhi, duta a terme entre el 12 de març i el 6 d’abril del 1930 a l’Índia, i la marxa sobre Washington pel treball i la llibertat de l’agost del 1963, que va tenir per objectiu pressionar per aconseguir l’abolició de la segregació racial als Estats Units, lloc on Martin Luther King va pronunciar el seu històric discurs ‘Jo tinc un somni’.

Tornar el protagonisme 

Notícies relacionades

Els sobiranistes que s’afegeixin a la iniciativa, segons l’ANC i Òmnium Cultural, desfilaran a favor de la «llibertat dels presos, els exiliats, en contra de la repressió i per reivindicar el dret a l’autodeterminació». «La voluntat és implicar-hi tot el territori, de manera transversal i plural, i tornar a la ciutadania el paper protagonista de les mobilitzacions», van afirmar el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie

També van anunciar que el mateix dia en què es doni a conèixer la sentència per l’1-O les entitats sobiranistes convocaran la ciutadania a les vuit del vespre en diferents punts del país que fins al moment no han detallat.