A Barcelona

Condemnats cinc radicals per agredir tres aficionades de la selecció espanyola en un carpa

La sentència imposa als implicats 16 mesos de presó i diverses multes

La jutge afirma que van actuar guiats per «l'animadversió» a Espanya

zentauroepp50213183 soc juicio191003193145

zentauroepp50213183 soc juicio191003193145

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Barcelona ha condemnat a 18 mesos de presó i diverses multes cadascun dels cinc membres d’un grup radical del barri de Sant Andreu denominat Desperdicis per agredir i vexar el 4 de juny del 2016 tres dones que promocionaven la plataforma 'Barcelona per la selecció' en una carpa a l’avinguda Meridiana de Barcelona.  «Putes espanyoles, fora d’aquí, us matarem, putos espanyols de merda», van cridar durant l’atac a les víctimes, que vestien la samarreta de la selecció espanyola de futbol. La jutge considera que són culpables de delictes contra la integritat moral i també d’altres delictes lleus de lesions, danys i furt. 

La sentència recull que aquest grup és qualificat policialment com a «radical i violent». Va ser fundat el 2007 per persones relacionades amb el moviment red skin del barri de Sant Andreu i els membres comparteixen la seva passió pel futbol. Integren una grada d’animació del club Unió Esportiva Sant Andreu que es defineix com a «grada antifeixista».

Notícies relacionades

El dia de l’atac, segons la resolució, quatre acusats es van dirigir a la carpa i «guiats amb l’ànim d’animadversió ideològica a tot el que representa Espanya i l’espanyol, i amb voluntat d’insultar i humiliar els voluntaris que eren allà», van començar a insultar-los i a destrossar la parada, clavant puntades de peu a les cadires, taules i el material que hi havia. Després, van donar empentes i puntades de peu a tres de les persones que eren a la parada, amb la idea de «menyscabar la seva integritat física i humiliar-les». I no només això, sinó que es van emportar la bossa d’una d’elles.

Humiliació per «crear por»

Quan les víctimes es recuperaven i començaven a recollir les coses disperses i trencades, va aparèixer el cinquè acusat en un vehicle. Amb el mateix «ànim de vexació, humiliació, animadversió als espanyols i a fi de crear por i desassossec», es va dirigir a una de les voluntàries i la va increpar amb fases com ara: «¿Què és això?. Això no hauria de ser aquí. Fora la bandera espanyola, puta Espanya» i «us matarem», tot això amb «cara d’odi i fent el gest de tallar-li el coll», indica la resolució. Les víctimes estaven representades en el procés pels advocats José María Fuster-Fabra i Alex Zaragüeta.