¿Què és la llei de seguretat nacional? 4 claus

La norma pot ser aprovada pel president i col·loca els Mossos sota el comandament del Govern central

zentauroepp49612304 29 08 2019 agentes de patrulla de los mossos d esquadra  en 190830171744

zentauroepp49612304 29 08 2019 agentes de patrulla de los mossos d esquadra en 190830171744 / MOSSOS D ESQUADRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El Govern de Pedro Sánchez estudia la possible aplicació de la llei de seguretat nacional per assegurar l’ordre públic a Catalunya davant de les tensions que puguin produir-se després de la sentència de l’1-O. L’aplicació d’aquesta norma ha sorgit com una alternativa al 155. En aquestes claus expliquem la seva naturalesa i funcionament.

1. ¿Què és la llei de seguretat nacional?

Llei 36/2015, de 28 de setembre, de seguretat nacional, va ser aprovada el 2015 pel PP, el PSOE i UPD per «protegir la llibertat i el benestar dels ciutadans, garantir la defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals, i contribuir amb els nostres socis i aliats a la seguretat internacional en compliment dels compromisos assumits». Els partits nacionalistes van expressar la seva oposició a la norma i la Generalitat va presentar un recurs d’inconstitucionalitat que va ser rebutjat. 

2. ¿Què estableix?

Aquesta llei estableix una eina excepcional de la qual només pot fer ús el president, que és la denominada ‘situació d’interès’ per la qual el cap de l’Executiu pot ordenar una «coordinació reforçada» de les forces de seguretat sota la direcció del Govern. Els Mossos d’Esquadra estarien forçats a col·laborar amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a les ordres de l’Executiu. A la pràctica, el resultat és que aquestes forces de seguretat queden integrades sota el comandament del Govern central.

3. ¿Amb aquesta norma prendria el Govern el control dels Mossos?

Notícies relacionades

Aquesta norma suposa el control de facto per part del Govern central sobre els Mossos d’Esquadra, ja que hauria de nomenar una «autoritat funcional» que donaria ordres a totes les forces de seguretat, inclosa la policia de la Generalitat.

4. ¿Quines diferències hi ha amb el 155?

La llei de seguretat nacional és més eficaç i ràpida que l’article 155 de la Constitució, ja que es tracta d’un reial decret del president del Govern que ni tan sols ha de passar pel Consell de Ministres. Es pot aprovar en qüestió d’hores. A més, la LSN no implicaria la suspensió de l’autonomia catalana ni la intervenció dels comptes.