Sense avís ni autorització

La Guàrdia Civil no va permetre entrar a les seves casernes a Santiago Abascal durant el seu 'tour' per Barcelona

A Gavà li van dir que no tenia permís per visitar-los, i al port, que podia passar només si venia a posar una denúncia o a un tràmit administratiu

A travessera de Gràcia (Barcelona) el van informar que una visita com la que pretenia fer havia de ser autoritzada abans per la Delegació del Govern

undefined50174386 graf2763  barcelona  01 10 2019   el presidente de la agrupa191002140333

undefined50174386 graf2763 barcelona 01 10 2019 el presidente de la agrupa191002140333 / Andreu Dalmau

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

No es va poder fer la foto envoltat d’uniformes verds. La Guàrdia Civil va frustrar aquest dimarts a la tarda un intent de pesca mediàtica del líder de Vox, Santiago Abascal, presentant-se a visitar sense previ avís casernes de Catalunya. L’improvisat ‘minitour’ «d’agraïment» que va idear el partit d’extrema dreta es va quedar a les portes, bloquejada per les rígides normes de protocol i seguretat de l’institut armat. Abascal no havia avisat, i als guàrdies de les portes no els figurava el seu nom a la llista de visites autoritzades.

Acompanyat del representant de la seva formació a Catalunya, Ignacio Garriga, i de dos policies nacionals que li fan el servei d’escorta, Abascal va acudir primer a la caserna de Gavà. A les 17.15 hores es va presentar al reixat i només va poder saludar els guàrdies que la vigilen i el comandant del lloc, a l’exterior.

La visita no va durar gaire, ja que a les 18.00 la comitiva de Vox ja estava davant la barrera de l’ARS (Agrupació de Reserva i Seguretat) de la Guàrdia Civil al port de Barcelona, i va demanar entrar més enllà a la zona de treball dels agents. Un d’ells, segons fonts de la Guàrdia Civil, va informar al diputat que podia entrar si volia presentar alguna denúncia o realitzar algun tràmit administratiu, però per a «una visita particular» havia de «demanar autorització pel curs reglamentari».

Nou intent

Abascal es va quedar sense poder accedir-hi, però va fer un nou intent a les 18.45, presentant-se a les instal·lacions de la Guàrdia Civil al 291 de la barcelonina travessera de Gràcia. Aquesta vegada, a la comitiva s’hi havia unit un militant que portava una bandera al·lusiva al cos policial en una asta flexible i una senyera lligada a la cintura. L’acompanyant vestia, a més, una samarreta d’imitació de la uniformitat dels agents. Una mica més apartats, hi anaven una vintena de seguidors. 

A travessera, seu de la catalana VII Zona de la Guàrdia Civil, van informar a Abascal que les visites a les casernes no s’improvisen, i que estan reglades. Ni tan sols depèn del permís del cap de la unitat: per realitzar una visita del tipus que pretenia fer el polític, cal obtenir abans una autorització de la Delegació del Govern.

Com que no tenia aquest permís, Abascal va dir que ho entenia i es va quedar a la porta. Quan es va col·locar amb l’entrada de la caserna de fons per fer unes declaracions, encara va sortir un guàrdia a indicar-li que no podia fer-se la foto allà, i que havia de col·locar-se, almenys, a la vorera del davant.

Només per saludar

Als mitjans congregats per l’avís de Vox, Abascal va explicar que havia acudit allà «per mostrar el recolzament a les Forces de Seguretat –va dir–, que entenem que estan abandonades pel Govern i han sigut traïdes per la Generalitat».

El màxim dirigent de Vox va voler restar importància al fet que no pogués franquejar la porta de les casernes: «Hem pogut saludar els guàrdies que eren a l’entrada, com en altres edificis al llarg de la tarda d’avui –va dir–. No preteníem entrar a la caserna de la Guàrdia Civil, sinó únicament mostrar als guàrdies civils, no necessàriament al general o al comandant, sinó a qui està donant servei a la porta, la nostra solidaritat i el nostre recolzament».

En passades campanyes electorals, Vox ha intensificat la seva acció de propaganda entre els membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat amb constants al·lusions a les seves missions i els interessos del col·lectiu. El número dos de la formació, Javier Ortega-Smith, és un assidu destacat de les manifestacions del sindicat policial radical Jusapol; alguns dels seus afiliats no oculten públicament, fins i tot estant en actiu, la seva proximitat al partit d’extrema dreta.

‘Escrache’

Aquest dimecres, la plataforma UGC (Unió de Guàrdies Civils) ha presentat un escrit a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el seu fiscal en cap, Francisco Bañeres, demanant-li que investigui si van incórrer en un delicte d’odi els CDR que van convocar la concentració independentista que va bloquejar els accessos a la caserna barcelonina de Travessera el 20 de setembre. 

Notícies relacionades

L’escrit denuncia que en aquella manifestació en el segon aniversari de la tensa jornada de registres contra la preparació del referèndum il·legal de l’1-O, es van proferir «insults, amenaces i intimidacions contra els agents i les seves famílies», informa Efe.

Així mateix, l’UGC ha posat de manifest en la seva petició al fiscal que, des que es va iniciar l’operació Judes de la Guàrdia Civil contra l’ERT, grup de CDR derivat en suposada organització terrorista, han augmentat en nombre les protestes públiques davant de les casernes de la Guàrdia Civil, especialment a Girona.