DENÚNCIA DAVANT DEL TRIBUNAL SUPREM

Vox es querella contra Torra per rebel·lió i col·laboració amb grup terrorista

La formació ultradretana aporta com a prova un missatge del Twitter de la Generalitat en el qual s'animava a utilitzar la via eslovena per a la independència

zentauroepp48817055 vox190627114924

zentauroepp48817055 vox190627114924 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Vox ha interposat una querella criminal davant del Tribunal Suprem contra el president de la Generalitat, Quim Torra, pels delictes de rebel·lió, col·laboració amb grup terrorista i provocació, conspiració i proposició per a la rebel·lió.

La formació liderada per Santiago Abascal sol·licita, a més, la detenció i posada a disposició judicial del president català, així com que sigui interrogat i es decreti el seu ingrés en presó provisional per evitar la seva fuga.

En la denúncia, Vox aporta una publicació realitzada el 6 de desembre passat des del compte oficial de Twitter de la Generalitat de Catalunya en què s’animava a avançar a través de la via eslovena per aconseguir la independència.

Segons el seu criteri, aquest missatge suposa «una crida a la rebel·lió violenta contra l’Estat, tal com va passar al país centreeuropeu, on es va viure una guerra de deu dies que va acabar amb unes 150 vides».

Grups estancs

La formació liderada per Abascal argumenta que la crida a la via eslovena estaria dirigida per una nova organització autodenominada GAAR (Grups Autònoms d’Acció Ràpida, en espanyol), que estaria configurada de manera que, si un grup cau, els altres continuïn efectuant les seves accions de forma independent.

Vox reclama també un delicte per col·laboració amb grup terrorista partint de les declaracions dels membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts en el marc de l’’operació Judes’. Segons la formació, d’elles s’ha desprès «el coneixement, l’aprovació, col·laboració i connivència» de Torra i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont de «la preparació i organització d’accions terroristes dels detinguts».

«En aquest sentit, es pot recordar que el grup tenia plans per ocupar el Parlament català amb l’ajuda del president de la Generalitat, el dia que es conegués la sentència del Procés Català», al·lega Vox sobre això.

Connexions perilloses

Igualment, al·lega la «via de comunicació «segura» entre l’expresident escapat de la justícia espanyola i l’actual president». «Ens trobem davant d’un moviment ja organitzat i estructurat creat amb la finalitat de trencar l’ordre constitucional», recull el text presentat, del qual els querellats són conscients i, a més, constitueixen els «líders fonamentals per iniciar-lo des del seu lloc de la Presidència de la Generalitat de Catalunya».

Notícies relacionades

La formació liderada per Abascal considera, en aquest sentit, que es donen les circumstàncies adequades perquè aquesta querella sigui admesa a tràmit. En aquest sentit, ha recordat que la presentada contra Torra el desembre de 2018 va ser arxivada al considerar el tribunal que en aquesta querella no s’oferien «elements o principis de prova que avalin raonablement la comissió d’un fet delictiu de les característiques de la rebel·lió, fins i tot en la seva fase embrionària de provocació, conspiració o proposició».

Per contra, després de les actuacions seguides per la Guàrdia Civil en el marc de l’’operació Judes’, Vox ha defensat que la «fase embrionària» s’ha convertit en una amenaça les conseqüències de la qual podrien haver sigut «greument lesives».