també a l'Advocacia de l'Estat

El jutge preguntarà a la família Franco pel futur de la causa sobre la llicència

El magistrat Yusty haurà d'incorporar la sentència del Tribunal Suprem i plantejar a les parts el possible decaïment del cas

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 190226165302

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 190226165302 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El jutge del Jutjat Contenciós-Administratiu número 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, s’haurà de pronunciar sobre la pèrdua sobrevinguda de l’objecte de la causa per la qual manté paralitzada la llicència d’obres per a l’aixecament de la llosa de la sepultura de Francisco Franco després de dictaminar el Tribunal Suprem que els treballs no requereixen llicència.

Fonts jurídiques han explicat a Europa Press que el procediment judicial continua «viu», per la qual cosa el magistrat haurà d’adoptar una decisió sobre la qüestió plantejada per l’alt tribunal al dictaminar que l’aixecament de la làpida no requereix una llicència al tractar-se d’una obra menor.

Abans que es produeixi qualsevol actuació al Valle de los Caídos, el procediment contenciós-administratiu «ha de decaure», segons les mateixes fonts. Per això, Yusty haurà d’aportar a la causa la sentència del Tribunal Suprem sobre l’exhumació de les restes mortals del dictador per traslladar-la a les parts, que segons la llei tindran un termini de 10 dies per pronunciar-se.

D’aquesta manera, preguntarà a la família Franco i a l’Advocacia de l’Estat la seva posició respecte a si consideren que l’objecte de la causa ha decaigut. Si les parts estan a favor de la pèrdua sobrevinguda de la causa, es procedirà a arxivar-la mitjançant una resolució motivada. En cas contrari, hi haurà una altra resolució justificada i el procediment seguirà el seu curs amb la vista per decidir si es mantenen o no les mesures cautelars.

Mesures cautelaríssimes

El febrer passat, Yusty va acceptar les mesures cautelaríssimes dirigides contra l’informe de l’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial en relació amb la llicència per aixecar la llosa de la tomba i procedir al trasllat de les restes mortals. 

La impugnació anava dirigida contra l’informe de novembre del 2018 pel qual es declaren admissibles les actuacions urbanístiques consistents en aixecar el paviment de marbre, retirar la llosa de pedra que cobreix la sepultura de Francisco Franco, traslladar-lo a un altre lloc i exhumar les restes mortals.

Notícies relacionades

Yusty va al·ludir en la seva interlocutòria del 25 de febrer que les obres no eren segures. Abans, un altre jutge del Contenciós havia estudiat diverses demandes similars i les havia rebutjat. Es dona la circumstància que Yusty, mesos abans, s’havia pronunciat en un article en contra del Govern per voler «reviure tots els fets que van portar la Pàtria a aquells moments difícils».

Davant d’això, l’Advocacia de l’Estat va plantejar davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid un incident de recusació per apartar el jutge del procediment. Finalment, l’alt tribunal madrileny no va donar sortida a la recusació i va acordar el juny passat mantenir el jutge.