Sánchez: «El 155 es pot aplicar amb un govern en funcions»

El president deixa clar que no espera haver d'«arribar a aquest extrem»

Remarca que és obligació del Govern garantir la seguretat a Catalunya

undefined50168741 graf2574  huesca  01 10 2019   el secretario general del pso191001180849

undefined50168741 graf2574 huesca 01 10 2019 el secretario general del pso191001180849 / JAVIER BLASCO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

«Serà un dia llarg, però jo espero que sigui un dia tranquil», ha anticipat Pedro Sánchez a primera hora d’aquest dimarts, en el segon aniversari del referèndum de l’1-0. A les portes de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés, que s’espera per abans de la segona meitat d’octubre, el president en funcions ha detallat els principis rectors de la seva política a Catalunya: «Fermesa democràtica, unitat i proporcionalitat». També ha deixat clar, en una mostra que ha decidit endurir el seu missatge, que l’article 155 de la Constitució, arribat el cas, s’aplicarà, perquè es pot fer «sense problemes» estant «en funcions». 

«Fermesa democràtica, perquè cal defensar la Constitució i l’Estatut. Unitat, perquè si cal prendre algun tipus de decisió extraordinària en les pròximes setmanes o mesos, cal fer-ho amb totes les forces d’àmbit nacional. Arribat el cas, parlaré amb tots els líders polítics i intentaré que estiguin del costat del Govern, com ho vaig estar jo amb Mariano Rajoy. I proporcionalitat, perquè no volem llançar més gasolina al foc», ha dit a la SER el líder socialista, amb referència a una hipotètica aplicació a Catalunya de l’article 155 o de la llei de seguretat nacionalcom demana Pablo Casado, arran de la resposta de l’independentisme a la resolució de l’alt tribunal. Més tard, en un míting a Osca, Sánchez ha insistit en la responsabilitat que té l’Executiu «si l’independentisme no ha après del seu error». «Hem de garantir la convivència, l’estabilitat, i una cosa tan essencial com és la seguretat de tothom, també a Catalunya», ha subratllat. 

L’augment de la tensió a Catalunya, amb exemples com les resolucions del Parlament que demanen la independència i la sortida de la Guàrdia Civil de l’autonomia, i la detenció recent de diversos membres dels CDR acusats de terrorisme, arriba en un mal moment per als socialistes. Quan falta poc més d’un mes per a la repetició de les generals, el 10 de novembre, el cercle de Sánchez tem que aquesta nova fase serveixi per enfortir la dreta i els partits separatistes, com ha passat en altres ocasions, davant la recepta de «llei i diàleg» del PSOE.

Les mesures extraordinàries

El cap de l’Executiu ha deixat clar que no dubtarà a prendre mesures extraordinàries si hi ha un trencament de la legalitat, cosa que fins ara, segons els socialistes, no s’ha produït. Les resolucions del Parlament seran impugnades davant del Tribunal Constitucional i Sánchez ha anunciat que el Govern central enviarà un requeriment a la Cambra catalana per impedir-ne la tramitació, però se situen en el terreny declaratiu. No tenen efectes jurídics, com les lleis de setembre del 2017, que van activar l’anomenada «desconnexió».  

«Ho hem estudiat i l’article 155 es pot aplicar amb un govern en funcions, sense problemes», ha assenyalat el president, que, tot i així, ha subratllat que no ha «pres cap tipus de decisió» i que espera «no arribar a aquest extrem». «No ho volem fer», ha dit, però en la seva actuació prioritzarà el compromís amb «les llibertats, la Constitució i l’autogovern de Catalunya»

Notícies relacionades

En aquest context, ha tornat a demanar al president, Quim Torra, que «condemni rotundament qualsevol indici de violència, també el que ve de propis moviments independentistes».

Però Sánchez també s’ha aturat en alguns assumptes que han millorat en els últims mesos. Per exemple, la coordinació amb els Mossos d’Esquadra. Com va publicar EL PERIÓDICO, l’Executiu central ha restituït la seva confiança en la policia catalana, el director de la qual va dimitir dilluns per discrepàncies amb el Govern català. «¿Confia en els Mossos?», li han preguntat. «Sí. Quant a la coordinació tècnica, li he de dir que és extraordinàriament positiva», contesta.