audiència de sevilla

Condemnen per abús sexual l'empresari que va simular fer un petó a Teresa Rodríguez

L'agressió se salda amb una multa de 13.800 euros i una indemnització a la parlamentària de 2.500 euros

zentauroepp49799898 10 09 2019 la coordinadora general de podemos andaluc a y pr190910182447

zentauroepp49799898 10 09 2019 la coordinadora general de podemos andaluc a y pr190910182447 / JESUS PRIETO - EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’empresari Manuel Muñoz Medina, que el Nadal del 2016 va simular besar la dirigent de Podem Andalusia Teresa Rodríguez, ha sigut condemnat per un delicte d’abús sexual en concurs ideal amb un altre delicte lleu de falta de respecte i consideració deguda a l’autoritat. La sala opta per no dictar una pena de presó al considerar que «va interposar la mà entre la boca de tots dos», i atès el caràcter fugaç de l’acte i la gravetat relativa de la conducta, opta per imposar una multa de 13.800 euros, a raó de 20 euros diaris durant 23 mesos, i una indemnització de 2.500 euros a la parlamentària andalusa. «Que en prenguin nota aquelles dones que han patit alguna agressió d’aquest tipus, qualsevol contacte amb finalitat sexual que hagin patit sense el seu consentiment, contra la seva voluntat, és delicte i és denunciable», deia Teresa Rodríguez al conèixer la sentència.

En la sentència, es dona per provat que la tarda del 20 de desembre, al final de la inauguració d’una exposició, el president de la Cambra de Comerç de Sevilla va convidar la líder morada a visitar les instal·lacions. Al concloure la trobada al seu despatx, Muñoz Medina va sortir d’una sala contigua al costat d’un altre vocal de la institució, i «després de deixar anar la copa que portava a la mà en una tauleta», i sent «coneixedor de la condició de la Sra. Rodríguez-Rubio i de la funció representativa» que complia, «es va dirigir precipitadament cap a ella i, de manera sorprenent i inopinada, sense dir paraula ni salutació prèvia, la va agafar per l’esquena amb el braç dret i la va fer retrocedir contra un racó».

Així, diu la resolució, «mentre aproximava el seu cos al d’ella i li posava l’altra mà sobre la boca besant a continuació la seva pròpia mà en el que simulava ser un petó als llavis a la parlamentària». La sentència remarca que les gravacions de les càmeres internes del recinte van ser clau per a la condemna, i que el testimoni de Rodríguez davant del jutge va ser «clar, precís i contundent». La seva versió va ser ratificada, a més, pels testimonis, com el mateix president de la Cambra de Comerç de Sevilla i la seva cap de protocol, així com el vocal que acompanyava Muñoz Medina.

No obstant, tot i que aquests van rebutjar davant del jutge que hi hagués hagut contacte físic entre l’empresari condemnat i la parlamentària andalusa, la sentència posa en evidència les seves contradiccions amb la versió donada en anteriors ocasions. En aquest sentit, la decisió constata que en el seu moment aquests testimonis van manifestar la seva «sorpresa i estranyesa» davant dels fets, i que fins i tot es van quedar en estat «de xoc, perquè va resultar molt increïble...». Una reacció, raona la sentència, incompatible amb els fets «descafeïnats» que van narrar després en el judici oral i que per al tribunal «no es podria qualificar com un subtil petó d’amistat o cortesia». És més, la sala critica la versió donada durant tot aquest temps per l’empresari a l’assenyalar que es va tractar d’una «broma pesada», assegurant que «no es tracta més que d’una excusa inacceptable» al ser dos persones desconegudes entre si.

Notícies relacionades

La sala valora, a més, que els fets viscuts per la parlamentària de Podem i líder d’Endavant Andalusia «provoquen en qualsevol persona, sense necessitat de més prova, un innegable impacte psíquic, neguit i fins i tot humiliació, que ha de ser compensat», i fixa aquesta indemnització en 2.500 euros.

L’Audiència provincial entén que, en qualsevol cas, els fets no revesteixen l’«entitat agressiva necessària» per ser qualificats com a atemptat contra l’autoritat, «ni es tracta, sens dubte, d’una acció que, d’acord amb el succeir normal de les coses, realitzi qui es proposa atemptar contra una parlamentària». Per aquesta raó, rebutja la qualificació inicial dels delictes contra la integritat moral i d’atemptat que es van imputar inicialment a l’empresari i apunta que la seva «conducta encaixa millor en el delicte lleu previst i penat a l’article 556.2 del Codi Penal». Contra la sentència es pot fer un recurs d’apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia en el termini de 10 dies.