Teresa Rodríguez, en el judici a l'empresari que va simular besar-la: «Va ser una agressió en tota regla»

L'acusat afirma que va ser una «broma de mal gust», tot i que nega ara haver tocat la líder de Podem a Andalusia

La defensa de Rodríguez demana, a instàncies del tribunal, una condemna alternativa per assetjament sexual contra Manuel Muñoz Medina

zentauroepp49825754 grafand426  sevilla  12 09 2019  la coordinadora de podemos 190912182915

zentauroepp49825754 grafand426 sevilla 12 09 2019 la coordinadora de podemos 190912182915 / Raul Caro Cadenas

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Una broma, a distància i fruit de la ingesta d’alcohol. L’empresari sevillà Manuel Muñoz Medina va ratificar aquest dijous davant deljutjat la seva versió sobre l’assetjament a què va sotmetre lacoordinadora de Podem AndalusiaTeresa Rodríguez, el desembre del 2016, quan la va arraconar contra la paret i va simular que li feia un petó. Una«broma de mal gust», va concedir, tot i que va apuntar que ni tan sols hi va haver contacte físic ni va interposar una mà entre tots dos. La dirigent política, per contra, va insistir que es va sentir «com un objecte». «Tot i que ell pensi que era una broma, a mi em va semblar una agressió en tota regla», va assegurar.

Després de veure les gravacions de les càmeres de seguretat de la Cambra de Comerç de Sevilla, on va passar tot, el tribunal va proposar a les parts canviar la qualificació del delicte contra la integritat moral per un d’assetjament sexual. L’advocat de Rodríguez va acceptar aquesta proposta, tot i que de forma alternativa. Per això, manté la petició d’un any de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i un altre de nou mesos per un delicte contra la integritat moral, o en cas alternatiu un any de presó per un delicte d’abús sexual i una multa de 18 mesos a raó de 30 euros diaris.

Muñoz Medina va reconèixer que aquell dia, després de la inauguració d’una exposició a la planta baixa de l’edifici de la Cambra de Comerç i la tradicional copa de Nadal de la institució, li van presentar la líder política. Tot just conèixer-la, li va fer la «broma», que diu que és una manera que té de saludar a vegades altres persones.a vegades

No obstant, va afirmar que «no va tocar» Rodríguez ni va interposar la seva mà entre tots dos. Així, va explicar al jutge que la simulació es va produir al besar la seva pròpia mà, que va col·locar a prop de la seva boca. Tot va ser «a distància» i sense «contacte físic». És més, va remarcar que després d’aquesta salutació, va donar a la parlamentària andalusa la seva targeta de presentació i que la reacció de Rodríguez va ser normal, «sense fer cap gest» de desaprovació. I va demanar de nou disculpes si la líder morada «es va sentir ofesa». «Li demano perdó les vegades que faci falta», va asseverar al tribunal.

Va sentir «por»

La seva versió, no obstant, xoca de ple amb la que va oferir la líder política, que va assegurar davant del tribunal haver sentit«por»perquè «estava sola amb tres senyors voluminosos que consentien el que estava passant», en al·lusió als responsables de la Cambra de Comerç que van presenciar els fets. Rodríguez ho va negar i va mantenir que l’empresari «la va assaltar» i «la va arraconar», agafant-la pel clatell i posant-li una mà a la boca per simular aquest petó. Un testimoni que van ratificar alguns dels acompanyants aquell dia de Muñoz Medina, com el president de la Cambra de Comerç, a qui la líder morada va agrair que confirmessin la seva versió, ja que aquell dia ella estava sola sense cap altre acompanyant i temia que poguessin protegir-se entre ells.

«Em vaig sentir un objecte entre aquests senyors. Vaig sentir fàstic», va relatar, recordant que al desconèixer el lloc i les persones amb què estava, que a més l’acompanyaven en un ambient institucional, es va quedar «bloquejada» i no va ser capaç de reaccionar com li hauria agradat.

Voluntat d’«humiliar-la»

Notícies relacionades

La dirigent morada va dir que se sentia més alleujada després de la declaració, «ja que, tot i que un judici mai ve de gust» és la seva obligació com a càrrec públic «perquè quan et passa una cosa així, no només et passa a tu, sinó també a la gent a qui representes». «No vull que això li passi a la meva filla ni a la filla de ningú, i s’ha de llançar el missatge a la societat que arraconar una dona, humiliar-la davant d’altres persones i acostar-se més del que ella vol són agressions tipificades al codi penal i punibles», va apuntar.

Al final de la seva compareixença, Rodríguez va rebutjar que Muñoz Medina hagi tingut voluntat de penedir-se, al·ludint a les seves paraules sobre que, al ser andalusa, la dirigent política havia d’entendre la broma. I s’ha referit que «veia la voluntat d’humiliar-me, de riure’s de mi davant d’altres persones» per ser «dona i com a líder política d’un partit nou i d’esquerres». «Tothom era una mica això: empresaris de certa edat que conviden la noieta de Podem a pujar a veure què passa», va apuntar, «i em va fer sentir malament, indefensa, i em va fer passar molta vergonya».«Voldria que aquest judici servís també perquè Muñoz Medina aprengués a relacionar-se amb les dones, perquè aquesta no és la forma habitual», va concloure, a les dones se les tracta amb respecte, i es respecta la seva integritat moral.

Temes:

Andalusia Podem