MANIOBRA PARLAMENTÀRIA

Ciutadans aprova presentar una moció de censura contra Torra

El líder del PP català, Alejandro Fernández, ja ha anunciat que recolzarà la iniciativa

Batet es pregunta si es tracta d'una «gesticulació de campanya» del partit taronja

lorena-roldan-roca

lorena-roldan-roca / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Executiva de Ciutadans ha decidit per unanimitat presentar una moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, tot i que en principi no té possibilitats de prosperar perquè de moment només compten amb el recolzament exprés del PP.

Ciutadans aposta ara per la moció de censura després de rebutjar la setmana passada aquesta mateixa iniciativa plantejada pel PP al considerar-ho inviable i després que el 2017 va fingir amb presentar-la, tot i que finalment el va desestimar per no tenir recolzaments. Ha sigut la portaveu nacional del partit, Lorena Roldán, que ha anunciat aquesta decisió en una roda de premsa a la seu nacional al considerar que «s’han traspassat totes les línies vermelles i s’ha posat en perill la seguretat». 

El líder del PP català,Alejandro Fernández, ja ha anunciat que recolzarà la moció, i ha insistit a apostar per una coalició electoral del tipus de Navarra Suma amb el partit taronja. 

Resposta socialista

Des del PSOE, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha mostrat els seus dubtes sobre aquesta moció de censura i s’ha preguntat si es tracta d’una «gesticulació de campanya» del partit taronja.

Batet ha criticat que Ciutadans no hagi plantejat un projecte alternatiu al de l’independentisme malgrat ser la força més votada a Catalunya i ha recordat que fins ara ha estat en contra d’una moció de censura.

«Em sembla complicat defensar una moció quan s’hi han negat amb moltíssims arguments tot aquest temps. Donaven molts arguments, com queenfortirial’independentisme», va recalcar en una entrevista a TVE abans de preguntar-se per què Ciutadans realitza aquesta maniobra precisament en aquest moment. 

«¿Per què ara? No sé si respon a una gesticulació conjuntural d’aquesta precampanya, no sé si és moment de gesticular o si hi ha una vocació de liderar una alternativa a Catalunya», va indicar. Segons Batet, fins ara Ciutadans no ha exercit aquest paper com a força més votada. «No ha presentat cap solució, ni cap projecte per a Catalunya», va criticar la dirigent del PSC.

Enquestes negatives

Per la seva banda, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que la moció de censura de Ciutadans és un «gest estèril i buit», així com una «sortida desesperada» fruitd’«enquestes molt dolentes». «És una gesticulació sense cap contingut, un gest contraproduent, és fum», ha asseverat.

Per Illa, aquesta proposta «no té cap credibilitat» i, per aquest motiu, ha evitat detallar què votarà el PSC si finalment segueix endavant l’esmentada iniciativa, que ja compta amb el recolzament del PPC. «Ja tenim prou gesticulació amb Torra, no fa falta que a Cs també en facin», va criticar abans d’opinar que a la formació taronja «li deuen anar molt malament les enquestes» per proposar aquest «gest contraproduent que pot unir l’independentisme».

El secretari d’organització socialista va assenyalar també que cap dirigent de Cs s’ha posat encara en contacte amb el PSC per conversar sobre la moció. I ha afegit: «Ciutadans ha marxat de Catalunya i fins i tot Inés Arrimadas, que va guanyar les eleccions, se n’ha anat i va rebutjar fer una moció de censura contra Torra». 

Tranquil·litat a les files independentistes

JxCat ha remarcat que no té «por» d’una moció de censura, però ha sol·licitat al grup taronja que tingui «respecte» per la Cambra catalana i que eviti «deteriorar» la imatge de la institució. Així s’han expressat, en una roda de premsa al Parlament, el portaveu de JxCat a la Cambra catalana, Eduard Pujol, i la portaveu al Congrés, Laura Borràs.

«L’activitat parlamentària no ens fa por. El que ens en fa són els que volen bloquejar-la», ha afirmat Borràs al ser preguntada per la proposta de moció de censura avalada aquest dilluns per l’Executiva de Ciutadans.

La dirigent del partit independentista ha defensat que és al terreny de l’activitat parlamentària en què es mou JxCat, mentre que altres «només criden, ha afegit en al·lusió a Ciutadans i a l’esbroncada final del debat de política general de la setmana passada.

Xisclar o parlamentar

En aquesta mateixa línia, Pujol ha reivindicat el «respecte» a la institució i ha instat Ciutadans a concretar si tenen «voluntat de xisclar o de fer parlamentarisme». Sobre la proposta de moció de censura, va advertir: «Si només busquen 15 segons més del telenotícies i continuar deteriorant la imatge del Parlament, si us plau, s’ho poden estalviar».

En canvi, Pujol ha defensat els crits de diputats sobiranistes i de part del Govern –incloent-hi el president Quim Torra– a favor de la posada en llibertat dels últims militants independentistes presos: «El crit de llibertat és absolutament digne», ha afirmat. 

La CUP avisa que no la recolzarà

La CUP ha anunciat que no donarà suport a la moció de censura i l’ha qualificat com una «maniobra electoralista» del partit taronja. Així ho ha explicat en un comunicat, amb la qual cosa fa difícil que la moció prosperi al sumar majoria absoluta JXCat, ERC i la CUP.

Els cupaires no comparteixen la gestió ni les polítiques del Govern, peròno participaran en la moció de censura perquè «no és més que una maniobra electoralista que no té recorregut real». «Hi ha prou motius per plantejar un canvi radical en les polítiques públiques del Govern de Torra, però és evident que aquest canvi per avançar nacionalment i socialment no anirà de la mà de Cs», ha afirmat.

Els cupaires han raonat que la moció de censura «no pot tirar endavant sense el recolzament la CUP i, per tant, es tracta d’una estratègia de màrqueting sense capacitat de materialitzar-se de forma real»

Plató de televisió

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha advertit que la iniciativa de Ciutadans «l’únic que busca és convertir la Cambra en un plató de televisió», ja que «neix morta abans de començar».

Notícies relacionades

«Volen utilitzar el Parlament com un plató mediàtic de televisió –ha lamentat Vilalta– perquè salta a la vista que no tenen prou recolzaments, i que una moció de censura ara mateix neix morta abans de començar».

La portaveu republicana ha convidat Cs «a buscar consensos, i propiciar el diàleg i la negociació, en comptes d’utilitzar el Parlament per generar crispació i odi, com la setmana passada».