DESPRÉS DE L'OPERACIÓ JUDES

El PP evita exigir el 155, però reclama l'aplicació de la llei de seguretat nacional

Els populars catalans s'obren a acceptar un candidat del PSC o els comuns perquè prosperi la moció de censura contra Torra

26/09/2019 El presidente nacional del PP, Pablo Casado, atiende a los medios después de la visita a las zonas de invernaderos afectadas por las riadas en Almería.

26/09/2019 El presidente nacional del PP, Pablo Casado, atiende a los medios después de la visita a las zonas de invernaderos afectadas por las riadas en Almería. / Rafael González - Europa Press (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els populars es resisteixen a exigir l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, una maniobra que van prometre activar en el primer Consell de MinistresConsell de Ministres si aconseguien la Moncloa després del 28-A. Però una vegada confirmada la repetició electoral el pròxim 10-N, la direcció advoca «calibrar bé» aquesta eina i s’inclina per reclamar al president en funcions i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que garanteixi el compliment d’altres normes «bàsiques», com la llei de seguretat nacional a Catalunya.   

En aquesta idea ha apuntat aquest dilluns el dirigent del PP, Pablo Casado, i ha burxat després, el secretari general, Teodoro García Egea, en una compareixença davant els periodistes després de la reunió del comitè executiu del partit a Barcelona. En una entrevista a Telecinco, Casado ha instat Sánchez a aplicar immediatament la llei de seguretat nacional davant dels últims esdeveniments derivats de l’empresonament de set CDR en el marc de l’operació Judes i delspresumptes contactes de Quim Torra amb els detinguts, perquè els Mossos d’Esquadra deixin de «rebre ordres il·legals», es tanqui el «mal anomenat» Centre de Seguretat Informàtica (Cesicat) i s’eviti que «estigui col·laborant en la preparació d’atemptats terroristes», com suggereix una informació d’‘El Mundo’ que afirma que la Generalitat està «involucrada» a través del Cesicat en els preparatius de «possibles atemptats terroristes».

Casado també s’ha obert a demanar que apliqui la llei de partits polítics que preveu il·legalitzar «qualsevol partit que encoratgi la violència», la llei d’institucions penitenciàries (perquè no se celebrin actes d’homenatge als presos independentistes), la llei de sostenibilitat financera (per evitar que la Generalitat «malversi»), la llei d’educació (per evitar que hi hagi «adoctrinament»), i la llei audiovisual (perquè no es difongui «propaganda»). 

Després de la trobada de la cúpula del PP, García Egea ha exigit a Sánchez que «demostri si està o no en l’equidistància» trencant les aliances del PSC amb forces independentistes en municipis i també a la Diputació de Barcelona, i que «recorri ja» les resolucions del debat de política general aprovades al Parlament, una cosa que el Govern central ja ha anunciat que farà.

D’altra banda, ha lamentat que hagi expirat el temps per presentar coalicions sense haver aconseguit coalitzar-se amb Ciutadans (Cs) sota la plataforma Espanya Suma, fins i tot havent ofert a Inés Arrimadas ser la número un per Catalunya, amb la seva candidata, Cayetana Álvarez de Toledo, de número dos. «Per a nosaltres Espanya és més important que qualsevol partit [...] No entenc que, si fa uns mesos hem aconseguit firmar acords en centenars d’institucions, per què no hem pogut tenir un acord que ens aglutini a tots», ha lamentat. «Hem d’aconseguir un escó més que el PSOE per ser una alternativa al desgovern que pateixen Espanya i Catalunya», ha assegurat.    

Moció de censura a Torra

Notícies relacionades

El líder del PPC, Alejandro Fernández, ha celebratl’anunci de Cs de presentar una moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra, una cosa que, amb més o menys intensitat, està demanant el partit des de la seva investidura. Fernández s’ha obert al PSC i als comuns perquè s’afegeixin a la iniciativa i que «no quedi en un simple postureig polític». En aquest sentit, ha explicat que s’ha posat en contacte amb Lorena Roldán per traçar un document de «compromís democràtic» que «recuperi l’esperit del 6 i 7 de setembre» i «restauri la llibertat i la democràcia» davant de l’«amenaça explícita de desobediència i insurrecció» de Torra.

«Intentarem convèncer el PSC i els comuns que és molt més digna, neta i democràtica la posició que va defensar Joan Coscubiela que la d’ells ara [...] Miquel Iceta em cau bé, com a polític em sembla un desastre, però, si es presentés, no tinc cap dubte que el recolzaria. No li demano que s’enamori del PP o de Cs, sinó que estigui a l’altura de les circumstàncies», ha etzibat, i no ha descartat el seu recolzament a un candidat alternatiu d’algun d’aquests dos partits.