EL DILEMA CATALÀ

Junqueras reclama a l'Eurocambra que el reconegui com a eurodiputat

Demana a la comissió d'assumptes jurídics que el requisit de jurar la Constitució és contrari a la llei

zentauroepp48260632 graf5529 madrid  21 5 2019  el l der de erc  oriol junqueras190521142534

zentauroepp48260632 graf5529 madrid 21 5 2019 el l der de erc oriol junqueras190521142534 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Sempre que el Tribunal Suprem no retiri a última hora la qüestió prejudicial plantejada al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras, la vista oral tindrà lloc el 14 d’octubre. No obstant, l’exvicepresident del Govern no vol esperar la resolució del cas a Luxemburg i continua buscant la via perquè l’Eurocambra el consideri eurodiputat. Aquest divendres ha remès un recurs davant de la comissió d’assumptes jurídics del Parlament Europeu reclamant que li permeti ocupar l’escó.

En l’escrit, de vuit pàgines, Junqueras reclama al Parlament Europeu tres coses. Per començar, convida l’Eurocambra a prendre nota delsresultats oficials de les eleccions del 26-M publicats al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ el 14 de juny, i no de la llista d’eurodiputats electes remesa per la Junta Electoral Central. En segon lloc, sol·licita que l’eximeixi del procediment de jurar la Constitució per ser contrari, al·lega, a l’article 8 de la llei electoral. I, finalment, demana que se’l reconegui com a membre electe de l’Eurocambra i se’l permeti finalitzar el procediment per agafar l’acta.

Junqueras adverteix que la llista remesa per la junta electoral espanyola no es correspon amb la publicada al ‘BOE’ a mitjans de juny, en la qual sí que figuraven el seu nom i els de Carles Puigdemont i Toni Comín. «En aquestes circumstàncies, el president del Parlament Europeu hauria de convidar les autoritats competents d’Espanya a notificar al Parlament sense demora els noms de tots els membres electes, inclooent-hi Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín, de manera que puguin prendre els seus escons», reclama el líder d’ERC. En cas de no fer-ho, apressa l’Eurocambra a declarar oficials els resultats publicats el 14 de juny al ‘BOE’.

Requisits addicionals

En l’escrit, el dirigent republicà també al·lega que l’Eurocambra hauria de tenir en compte la llista del ‘BOE’ i que els requisits addicionals establerts en la llei electoral, com jurar la constitució, «envaeixen l’àrea de competències de la UE». En aquest sentit, recorda que Espanya és l’únic país que exigeix el jurament i assenyala que aquest requisit no hauria de ser un impediment perquè l’Eurocambra prengui nota dels resultats declarats oficials. 

Notícies relacionades

«Acceptar que un Estat membre pugui introduir aspectes de procediments innecessaris després de la proclamació oficial dels resultats seria un mal precedent per a la integritat del Parlament davant interferències arbitràries d’un Estat membre i posaria en risc la seva independència i legitimitat en el seu paper com a colegislador i de cambra de representació dels ciutadans», al·lega.

L’escrit també denuncia que a Junqueras se li han suspès els seus drets polítics i adverteix que hauria d’estar protegit per la immunitat parlamentària des que va ser proclamat membre electe al ‘BOE’, però que se li ha impedit de manera arbitrària per mitjà de requisits «manifestament contraris a la legislació europea», assenyalen. «La denegació del permís de sortida per dur a terme els procediments en territori espanyol seria, de facto, una violació del dret a la participació i a la representació política», afirma.