ELECCIONS GENERALS

Errejón busca afins a Podem per vestir Més País

La cúpula del partit morat a Múrcia abandona els seus càrrecs per recolzar el polític madrileny

Les bases d'Equo aproven l'aliança a 17 províncies i la Chunta també dona suport al dirigent

zentauroepp50053102 errejon190925203829

zentauroepp50053102 errejon190925203829 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Vistalegre II ha tornat. L’escenari actual és similar al febrer del 2017 en què Pablo Iglesias i Íñigo Errejón es disputaven la direcció de Podem. Ara, el candidat de Més País torna a fer una crida als seus perquè el secundin en el seu nou projecte de cara al 10-N. Amb una diferència. Aquesta vegada, el polític madrileny no només busca recolzaments dins el partit morat, també incita altres formacions polítiques a decantar-se entre ell i el seu excompany. Així, els membres de la direcció de Podem a Múrcia es van convertir aquest divendres en els primers trànsfugues interns i els va seguir els passos Equo, que deixa la coalició d’Unides Podem on portava des del 2015. La Chunta Aragonesista també va acordar aliar-se amb Errejón. 

A menys de tres dies perquè es tanqui el termini per presentar coalicions, Més País està a ple rendiment per tancar aliances amb altres formacions regionals. A primera hora de divendres les negociacions van donar els seus fruits i el secretari general de Podem a Múrcia, Óscar Urralburu, va anunciar que deixava l’acta de diputat al Parlament autonòmic i el seu càrrec al partit morat per liderar Més Regió de Múrcia. El polític ‘errejonista’ va fer el pas acompanyat de la seva ‘número dos’ a l’Assemblea territorial, María Giménez

Urralburu va justificar la seva sortida del partit d’Iglesias al·legant que «Podem s’ha convertit en una centrifugadora de caps» que «ha expulsat bona part de la intel·ligència del partit». A més, va explicar que seria incapaç de fer campanya pel candidat d’Unides Podem sabent que Errejón tornarà a la política estatal. 

A Més País van rebre la nova incorporació amb els braços oberts: «Gràcies a Óscar perquè demostren, una vegada més, que el compromís i la coherència estan molt per sobre de qualsevol interès particular». Menys contents estaven a Podem Múrcia que van avisar que «la gent serà la que tregui les seves conclusions sobre una decisió que s’ha pres per interessos personals». 

Amb la seva candidatura per Madridel pacte amb Compromís al País Valencià i la Regió de Múrcia lligada, Errejón ja té llistes a cinc províncies. A més d’un aliat, Equo, per presentar-se junts a 12 territoris més (17 en total). Així ho reflecteix el preacord a què han arribat Més País i la formació ecologista, ratificat pel87,7% de les bases del partit verd. El document, que especifica que buscaran presentar-se a les circumscripcions en què es reparteixin set o més escons, va ser aprovat per les bases, tot i que va provocar la sortida del seu fundador, Juantxo López Uralde, i quatre dirigents més del partit per mantenir-se al costat d’Iglesias. 

Per davant queden unes hores frenètiques per teixir els últims acords de cara al 10-N. Aquest divendres a la nit la Chunta Aragonesista ha donat el ‘sí’ a Errejón per a Saragossa. El comitè nacional de la formació va prendre la decisió després de valorar optar per Més País o per Unides Podem. El candidat serà Carmelo Asensio

El líder de la formació, José Luis Soro, ha afirmat, sobre Més País, que és «una gran oportunitat per conformar un Govern de progrés i tornar a defensar Aragó al Congrés».

Les províncies pendents

Notícies relacionades

Entre els futurs socis, sonen Coalició per Melilla o Vamos Granada. Sí sembla que tenen clar que es presentaran per BarcelonaBarcelona, tot i que de moment no donen res per tancat. Sobre això, la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va assegurar que «no tindria sentit» que Més País es presenti al 10-N per les demarcacions catalanes, on ja hi ha un «espai de referència de l’esquerra verda» que són els comuns. 

Qui es va mantenir lleial a Iglesias va ser Teresa Rodríguez. La líder d’Endavant Andalusiía, coalició de Podem i IU, va assegurar que la seva proposta de més autonomia dins d’Unides Podem mai va implicar «competir electoralment» amb els morats. No obstant, va insistir en la seva proposta a Iglesias, Errejón i al coordinador federal d’ IUAlberto Garzón, d’anar a Andalusia amb una mateixa papereta per evitar la fragmentació.