Torra recupera la pancarta sobre la llibertat d'expressió a la Generalitat

El termini de 48 hores que el tribunal va donar dilluns passat a Torra va expirar dimecres

50085863 60

50085863 60

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Dos treballadors de la Generalitat han retirat a les 15.32 hores la pancarta dels polítics presos del balcó del Palau. Quaranta cinc minuts abans, el magistrat president de la secció 5a de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia ordenat al cos de Mossos d’Esquadra la retirada immediata de la pancarta i símbol penjats a la seu del Govern en compliment de la mesura cautelar acordada pel tribunal contenciós al si d’una demanda d’Impuls Ciutadà, segons fonts de l’alt tribunal català.

Tres hores després, una pancarta que reclama la llibertat d’expressió, la mateixa que va col·locar al març, ha tornat al balcó de la Generalitat. Lluís Llach i Antonio Baños s’han encarregat de posar la nova pancarta.

Dijous el TSJC ja va confirmar l’ordre que va donar al president Quim Torra perquè retirés la pancarta a favor dels dirigents independentistes presos. D’aquesta manera, els magistrats van desestimar el recurs interposat pel Govern Catalunya contra la mesura cautelar i en van reiterar el compliment. 

ÁNGEL GARCÍA

L’associació Impuls Ciutadà, liderada per l’exdiputat de Ciutadans al Parlament José Domingo i que ha promogut aquesta acció judicial, ha presentat en el tribunal un escrit en què es requereix que s’enviï els Mossos perquè despengin el cartell. 

En la resolució, contra la qual no hi ha cap recurs, el TSJC va rebutjar la pretensió de Torra [que se suspengués l’ordre de despenjar la pancarta] amb l’argument que, excepte en casos excepcionals, les mesures cautelars són de «compliment immediat». El tribunal, a més, recorda que s’han convocat eleccions generals i la Junta Electoral Central ja va prohibir el març, en vigílies dels comicis del 28-A, Junta Electoral Centrall’exhibició en edificis públics de llaços grocs.

Precisament, el mandatari serà jutjat el mes de novembre que ve per desobediència per la sala civil i penal del TSJC. Està acusat de desoir l’ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs dels edificis públics dependents de la Generalitat durant la campanya electoral de les eleccions del 28-A. 

Termini expirat

Dilluns passat, el president de la Generalitat, Quim Torra, va rebre el requeriment del TSJC perquè retirés abans de 48 hores la pancarta de recolzament als presos independentistes del balcó del Palau de la Generalitat. El termini va expirar dimecres, el mateix dia en què el cap del Govern va afrontar el debat de política general al Parlament.

Notícies relacionades

Dimecres, l’alt tribunal català va requerir personalment a Torra perquè fes efectiva la resolució, que acorda que ha de retirar la pancarta pel seu lema (la petició de posada en llibertat dels «presos polítics i exiliats») i el símbol que l’acompanya (el llaç groc). Amb la notificació de la interlocutòria del TSJC, s’iniciava el termini de 48 hores donat per retirar la pancarta, com a mesura cautelar. El recurs ara desestimat afirmava que el mandatari actuava exercint «la llibertat d’expressió».

Torra ja havia manifestat en els últims dies que no vol retirar la pancarta, una posició que ha reiterat aquest dilluns a través de Twitter. «Quan es tracta de drets civils, socials i polítics, no ens podem fer enrere i no podem cedir a la involució que promou l’Estat. El meu compromís amb la llibertat d’expressió és total», ha escrit el president al costat d’una foto firmant la notificació judicial.