TORNADA A LES URNES

Nervis al Govern per l'impacte d'Errejón el 10-N

L'Executiu creu que Más País obtindrà, almenys, una vintena d'escons del PSOE, Podem i Cs

Sánchez reforça la seva imatge presidencialista i busca encasellar l'errejonisme en el mateix espai d'Iglesias

undefined50053382 new york  united states   25 09 2019   spain s prime ministe190926102812

undefined50053382 new york united states 25 09 2019 spain s prime ministe190926102812 / MICHAEL NAGLE

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La preocupació del Govern per l’impacte de la irrupció d’Íñigo Errejón  a la campanya del 10-N augmenta. L’Executiu analitza des de fa uns dies quants vots pot obtenir la candidatura Más País i quin electorat pot seduir, però per afinar en el resultat necessiten confirmar primer en quines circumscripcions es presentarà. I en això està treballant la Moncloa. Hi ha equips estudiant enquestes i d’altres elaborant quina línia de discurs mantenir respecte al nou partit. En tots sobrevola un nerviosisme creixent que ni tan sols l’aplaudiment internacional que Pedro Sánchez ha aconseguit en el seu viatge a Nova York ha aconseguit calmar.

El president haurà tornat a Madrid aquest divendres per submergir-se directament en la campanya electoral. Fonts governamentals opinen que Sánchez ha aconseguit reforçar la seva imatge presidencialista amb la visita al’ONU, però admeten que amb això no en tindrà prou per fer front a Más País. «Això d’Errejón és una cosa dolenta», opinen des de la Moncloa. «Ens farà molt mal», coincideixen algunes veus dins el PSOE.

A falta d’afinar els estudis per circumscripcions, el Govern calcula que Errejón podria obtenir entre vint i vint-i-cinc escons amb comoditat. D’una banda la seva irrupció no els va malament, perquè creuen que activarà un electorat progressista desencisat que es podria quedar enl’abstenció. Les primeres anàlisis «insuficients», insisteixen, assenyalen que Más País arrasaria amb el vot jove. La major part, vindria d’Unides Podem, però també estaria en joc gairebé la meitat de l’electorat socialista per sota dels 24 anys. Finalment, creuen en algunes circumscripcions, com Madrid, Errejón fins i tot es pot emportar vot jove de Ciutadans.

Disset xinxetes al mapa

Más País no revelarà fins a la setmana que ve a quines províncies es presentarà (prop de 17), tot i que el mapa es comença a dibuixar i el Govern mira amb atenció. Madrid, amb Errejón al capdavant, i les tres valencianes estan assegurades. També són més que probables la Corunya, Pontevedra, Palma, i una circumscripció o potser dues a Euskadi i les CanàriesMúrcia és possible, però no està tancada. I les dues clau: Andalusia i Catalunya. En el primer cas, Sevilla i Màlaga són laprioritat. També s’hi poden sumar Còrdova i Cadis. La resta de províncies d’aquesta comunitat estan descartades.

El dubte més rellevant és Barcelona. Reparteix 32 escons, però suposa competir amb els comuns i afrontar de ple la difícil qüestió territorial en el discurs. Errejón està sentint aquests diesveus a favor i en contra de presentar-se a la plaça d’Ada Colau.  Algunes des de Madrid i altres des de Barcelona.

Mentre el líder de Más País col·loca xinxetes al mapa, el Govern estudia també com tractar aquesta candidatura. De moment, la Moncloa ha optat per reforçar la imatge presidencial de Sánchez com a únic dirigent que pot formar un govern estable davant la imminència de lafrenada econòmica i evitar referències a Errejón. Proven d’encasellar-lo en el mateix espai electoral de Pablo Iglesias.

Notícies relacionades

«Estem assistint a una recomposició de l’espai polític que en el passat va representar Unides Podem i les seves confluències. Des del PSOE ho veiem amb una certa distància, amb respecte, sense voluntat de ficar-nos en assumptes interns d’altres forces polítiques», va concloure. Nosaltres estem abocats en la importància de formar un govern coherent, que posi fi a la provisionalitat», va contestar a Nova York Sánchez quan li van preguntar per Más País.

Veus governamentals reconeixen que la resposta és imperfecta perquè Errejón s’ha desmarcat tant de Iglesias que l’electorat ja no el percep com la mateixa cosa. De fet, l’argumentari de la Moncloa ha criticat el líder de Podem per haver recolzat la candidatura d’IU  a l’Ajuntament de Madrid davant la de Manuela Carmena, fet que evidencia que Iglesias i Errejón competeixen i no remen junts. De moment, no hi ha hagut atacs a Más País.