CAMÍ DE LES URNES

Errejón nega que tingui pensat donar els seus vots gratis al PSOE

El polític madrileny descarta recolzar Sánchez si busca l'abstenció del PP i Cs

Apunta que «seran moltes» les províncies en les quals es presenti

zentauroepp50053107 errejon190925202204

zentauroepp50053107 errejon190925202204 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Íñigo Errejón  comença a puntualitzar. Fins a aquest dijous, el candidat de Més País assegurava que els seus escons estarien a disposició d'un Govern progressista. No obstant, per frenar els retrets d'aquells que critiquen que votar-lo a ell suposaria votar el  PSOE, el polític madrileny ha assegurat que hi hauria una condició: que  Pedro Sánchez  no intenti ser investit buscant l'abstenció del  PP i  Cs

«Si triés buscar l'abstenció del Partit Popular i Ciutadans estaria escollint un camí incompatible amb nosaltres», ha remarcat en una entrevista a  La Sexta. Tot i així, Errejón ha deixat clar que després del 10-N serà «pragmàtic» i que buscarà sumar amb el bloc progressista amb independència dels  interessos del seu propi partit. La portaveu de Més Madrid a l'Ajuntament de la capital,  Rita Maestre, ha comentat aquest matí que donaran suport al PSOE si guanya els comicis, perquè la formació ha nascut amb «una vocació claríssima» que «els vots progressistes serveixin per a un govern progressista».

 

En aquest sentit, Errejón ha explicat que la repetició electoral es deu a la «incapacitat» del PSOE i  Unides Podem  per acordar: «No va ser possible [un Govern] per  la irresponsabilitat de les formacions que van prioritzar les sigles  al avenç del país». 

Territoris i aliances

Errejón no ha volgut revelar en quins territoris seran presents ni quines seran les aliances que formin amb altres partits regionals de cara al  10-N. No obstant, sí que ha avançat que «seran moltes»  les circumscripcions en les quals seran presents, tot i que n'hagin hagut de rebutjar d'altres per «responsabilitat» per no fragmentar el vot de l'esquerra. Sobre la possibilitat de  buscar socis a  Catalunya  -en concret a  Barcelona-Catalunya Barcelona, el polític madrileny ha dit que «no està decidit encara». 

El que sí que ha donat gairebé per fet ha sigut l'aliança amb la  Chunta Aragonestista (CHA) , que actualment està decidint amb qui presentar-se a les eleccions. A més, Més País ja té un preacord amb  Equo pel qual cedirien el número dos o tres de les llistes de Madrid a un dirigent del partit ecologista. No obstant, ara són les bases de la formació les que han de ratificar el document.

Errejón ha reiterat que estan analitzant a quines províncies presentar-se per «sumar» al bloc progressista i no restar. Així, el líder de Més País estaria buscant presentar-se en aquells territoris on pogués obtenir més del 5% dels vots, mínim necessari per obtenir escons, i poder assolir els 15 diputats necessaris per formar grup propi  al Congrés. 

Anticapitalistes

Notícies relacionades

D'altra banda,  Anticapitalistes, un corrent intern de Podem liderada per Teresa Rodríguez, ha proposat aquest dijous a través d'un comunicat la creació d'«una candidatura àmplia» d'esquerres «on càpiga tothom que assumeixi uns punts mínims» per «evitar que el PSOE reconstrueixi el centre polític».