DES DE NOVA YORK

Sánchez apressa Torra a condemnar l'independentisme violent

El Govern creu que el procés està desactivat a l'exterior: «Ningú pregunta ja per Catalunya»

El president veu la irrupció d'Errejón com una fractura de Podem i mira al centre

undefined50025244 spain s president pedro sanchez perez castejon speaks during190924115854

undefined50025244 spain s president pedro sanchez perez castejon speaks during190924115854 / LUCAS JACKSON

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Nueva York

Explica el Govern que l’independentisme ha anat desapareixent de la inquietud internacional, que la inflamació per l’1-O s’ha anat desinflant, i que en la visita de Pedro Sánchez a Nova York aquesta setmana han constatat que ha deixat de ser una preocupació per a la resta de mandataris. «Ningú pregunta ja per Catalunya. Ara ho veuen com unassumpte domèstic», asseguren fonts de l’Executiu. No obstant, la qüestió catalana es continua colant a l’agenda del president. En campanya electoral, davant de la incertesa de la resposta que hi pugui haver a la sentència del procés i després d’escoltar l’envit de Quim Torra, Sánchez li va respondre en un to dur aquest dimecres. Des de la seu de les Nacions Unides, en roda de premsa, va apressar al president que denunciï qualsevol relació de l’independentisme amb la violència en lloc de defensar que la detenció de nou membres dels CDR és una fosca operació política i mediàtica. 

«El senyor Torra ho té ben senzill: que condemni qualsevol acció violenta per part de qualsevol grup vinculat a l’independentisme», va apel·lar una vegada i una altra. «Si no vol que hi hagi cap mena de dubte i ni de vincle de l’independentisme amb una acció violenta, el que ha de fer éscondemnar qualsevol hipòtesique això es pugui produir», va sentenciar, i va rebutjar de ple el relat que les detencions siguin una conspiració o un muntatge de l’Estat contra el separatisme: «Torra té dificultats per entendre com funciona l’Estat de Dret», va concloure. 

Notícies relacionades

El president va llançar el seu missatge al dirigent català en resposta a preguntes de periodistes espanyols, però va eludir contestar, potser, la més controvertida. ¿Quina informació té el Govern sobre la resposta que hi pugui haver a Catalunya a la sentència del procés? ¿Té dades la Moncloa per pensar que hi haurà actes violents? ¿Quin és el grau depreocupacióa l’Executiu sobre aquesta eventualitat? Mutisme. Sánchez va ser ferm, en línia amb el to més endurit contra l’independentisme que està mostrant al setembre, però va evitar comprometre informació tan sensible. Al final,Torra guarda les seves cartesal no revelar quina resposta hi haurà. I Sánchez guarda la sevesal no explicar de quina informació disposa. 

Amb un oceà pel mig, la llei de la casualitat va voler que el president atengués la roda de premsa a Nova York mentre ÍñigoErrejónconfirmava a Madrid que es presentarà al10-N amb la marcaMás País. El gabinet presidencial no té gaire clar quina mena de relació amb l’expodemista seria més fructífera de cara a les eleccions. Així que de moment, tempteig i ocasió perdebilitar Pablo Iglesias. Sánchez planteja la irrupció d’Errejón com una fractura dels morats. «Crec que som testimonis i assistim a unarecomposició de l’espai políticque va representar en el passat Unides Podem i les seves confluències. Ho veiem des del PSOE amb certa distància, amb respecte, sense voluntat de posar-nos en assumptes interns d’altres forces polítiques», va concloure.