DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Iceta «Exerceixin d'autonomia mentre no siguin cap altra cosa»

El líder del PSC retira la seva predisposició a negociar els comptes del 2020

Adverteix que la desobediència «condueix al desastre»

zentauroepp48172251 iceta parlament bertran190516094520

zentauroepp48172251 iceta parlament bertran190516094520 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Un dels avantatges d’intervenir després de Lorena Roldán és que, ja de bon inici, el compareixent, Miquel Iceta, queda situat aal centre del tauler, en aquest cas, constitucionalista. Després de l’exhibició de la imatge de l’atemptat de la casa caserna de Vic per part de la líder de Ciutadans, Iceta va temperar el to guardant la duresa per al fons argumental: «Catalunya no té el Govern que es mereix. Exerceixin d’autonomia mentre no siguin cap altra cosa» va etzibar Iceta jugant sorneguerament amb l’anhel independentista de l’Executiu. Iceta no va fer cap menció, en aquesta ocasió, al diàleg, en punt mort, entre l’Estat i la Generalitat.

El diagnòstic del socialista sobre la incapacitat del Govern se sustentava en una pretesa «orientació i divisió» al si de l’Executiu. Una «divisió entre socis» perquè va recordar que «un dels socis [ERC] proposa altres formes de Govern, com el de «concentració». Senyal que ja no deuen confiar en aquest».

Com al judo, Iceta va recollir l’escomesa prèvia de Torra sobre la incapacitat de Pedro Sánchez de ser investit, per atacar el president. «Hi ha una cosa pitjor per no poder formar Govern, i és tenir la majoria parlamentària i no saber què fer amb ella», va sentenciar.

El líder del PSC va prendre com a guia la conferència que Torra va fer el 20 d’agost a Prada de Conflent per advertir el president «que si aquest rumb és el del Govern seria molt perjudicial per al país». Una idea en la qual va incidir de manera més diàfana encara prenent la famosa al·lusió de Torra en aquesta conferència la «confrontació democràtica amb l’Estat». «No volem una confrontació entre catalans. La il·legalitat i la desobediència ens porta al desastre».

Pressupostos del 2020

Notícies relacionades

Després d’aquesta descripció, Iceta va oferir a Torra l’ajuda del seu grup polític sempre que, òbviament, redirigeixi el rumb del Govern. De moment, en la qüestió més candent que té l’Executiu, l’aprovació dels pressupostos per al 2020, Iceta va retirar formalment la seva oferta de col·laboració. «Quan vostè al·ludeix a la unitat es refereix a la CUP, perquè per a vostè els comptes són un instrument per arribar a la república.»

Sobre la sentència, Iceta va recordar l’obligació de tota persona «i de tota institució que té el seu origen en la legalitat» d’acatar una sentència judicial. I arran de la possible resposta a la sentència del Tribunal Suprem, Iceta va reiterar la seva advertència contra tota aparença d’unilateralitat: «Si tornen a fer el que van fer tornarem  a una situació no desitjable».