DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

Roldán vincula els CDR amb ETA i assegura que Torra és el seu «capitost»

La líder de Cs a Catalunya mostra una imatge de l'atemptat a la caserna de Vic el 1991

lorena-roldan

lorena-roldan

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La intervenció de la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, en el debat de política general es va saldar aquest dimecres amb cinc crides a tornar a l’ordre per part del president del Parlament, Roger Torrent: dues a l’oradora (per utilitzar l’expressió «comandos» quant als CDR i per acusar el president de «perill públic»), una al secretari general del PPC, Daniel Serrano, per proclamar durant la intervenció crits en favor de la Guàrdia Civil, i una última al diputat taronja Carlos Carrizosa per defensar la seva companya d’escó i reiterar les expressions citades per ella.

Roldán es va abocar al faristol disposada a disparar contra el Govern durant 30 minuts per «inacció» en matèria social i per «cridar a escalfar el carrer». «Vostè ni vol ni sap gestionar una comunitat autònoma», va proclamar, i va afirmar que a Torra «l’únic temps d’espera que l’importa és el que hi ha fins que arribi la pròxima citació judicial». I és que els taronges van presentar una denúncia davant de la Junta Electoral Central (JEC) perquè ordeni la retirada de la «propaganda separatista als edificis públics», un requeriment que a l’anterior campanya electoral Torra va driblar i s’asseurà al banc dels acusats per un presumpte delicte de desobediència. «No hi ha catifa que tapi la seva gestió ni pancarta que tapi les seves vergonyes», va continuar.

«No ha vingut a impulsar reformes, sinó a fer propaganda, a deixar anar el discurset, paraula per paraula, que l’escapat de la justícia li va dictar a Waterloo. És un debat de política ficció, en la qual vostè vi en la seva república imaginària on la meitat dels catalans ni existim. ¿Vostè ens veu? ¿O escolta una veu en off?», va etzibar Roldán. «Quan els seus comandos surten a fregar amb lleixiu el terra que trepitgem...», va prosseguir, però Torrent la va frenar («és una acusació que sobrepassa tots els límits del codi de conducta i del reglament») i li va demanar que rectifiqués. No ho va fer: «Com sempre, intentant fer callar l’oposició. Que poc els agrada escoltar les veritats».

«Vostès no són demòcrates, perquè els demòcrates no donen cops d’Estat, respecten l’Estat de Dret i vostè amenaça de saltar-se la llei. Vostè és un perill públic per als catalans», va asseverar. Segona crida a l’ordre. 

Roldán es va referir llavors a l’operació de la Guàrdia Civil contra els CDR i va afirmar que Torra «va sortir a defensar» els arrestats per presumptes delictes de terrorisme i rebel·lió: «¿Com no els ha d'ajudar, si treu pit, els aclama i els encoratja? Vostè disfruta. ¿A qui li va malament quan els CDR tenen èxit? Als catalans. [...] Està jugant amb foc i acaben cremant tots els catalans», va insistir, i va assegurar que Torra és el «capitost» d’aquests «comandos». «¿Quin paper juga la goma-2 en això de la secessió pacifica? [...] Deixin de banalitzar el mal, de blanquejar els terroristes i atiar els CDR contra catalans constitucionalistes», va afegir, i va exigir el president que «demani perdó».

Notícies relacionades

«La Guàrdia Civil ja ha estat assenyalada per totalitaris en aquest país, ja hem vist vessada massa sang, ja hem vist fins on arriba l’odi i la ideologia radical, ja s’han justificat massa assassinats polítics i això no pot tornar a passar», va acabar, mostrant una imatge d’un atemptat d’ETA a la caserna de Vic el 1991.

També va carregar contra el PSC i va acusar els socialistes de ser «els còmplices perfectes del nacionalisme». «Sempre surten al rescat del senyor Torra», va rematar.