Sánchez fia el 10-N al vot no ideològic activat pel procés, el 'brexit' i Franco

El president està convençut que recuperaria de Ciutadans més vot del que li pugui restar Errejón

Recorda que Rajoy va guanyar el 2016 malgrat ser percebut com a responsable de la repetició electoral

undefined50022611 ame703  nueva york  estados unidos   23 09 2019   el preside190923143333

undefined50022611 ame703 nueva york estados unidos 23 09 2019 el preside190923143333 / EDUARDO MUNOZ

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Nueva York

Una mica cansat pel ‘jet-lag’ a Nova York, però amb«fortalesa per jugar el partit» Pedro Sánchez va analitzar aquest dilluns en una conversa informal amb periodistes les expectatives del 10-N després d’una jornada extenuant en la Cimera del Clima. Va demanar obrir el focus per superar el curtterminisme de llocs comuns, de mantres que auguren una desmobilització massiva, de sondejos prematurs o de malastrucs que alerten de riscos catastròfics per la fragmentació de l’esquerra. 

El president en funcions considera que són els esdeveniments políticsd’octubre  els que determinaran el resultat de les eleccions generals, perquè la campanya arriba en un mes «molt polític» que serà «decisiu» per moure el vot no ideològic. La sentència delprocés–i la seva reacció a Catalunya–, el‘brexit’i l’exhumació de Franco –sobre la qual aquest dimarts decideix el Tribunal Suprem– sacsejaran l’opinió pública i provocaran transvasaments substantius de l’electorat menys identitari, planteja. Afirma que el 10-N pot donar-se un vot menys marcat pel sentiment de pertinença a unes sigles i més pragmàtic, mogut per la necessitat de facilitar la formació d’un govern estable. «No serà un vot tan ideològic», afirma.

¿En quina direcció podria moure el vot una reacció ciutadana forta contra la sentència als líders independentistes? Ja ho veurem. No és fàcil calcular aquest impacte. El president s’ho mira amb tota la cautela i altres fonts governamentals no tenen dubte que aquest serà un esdeveniment clau que pot moure fluxos de vot. ‘Cap a on’, és la pregunta sense resposta.

Complicitat errejonista

El líder socialista qüestiona que la irrupció d’Íñigo Errejón el penalitzi inexorablement. En primer lloc perquè, tot i que alguns exvotants del PSOE acabin per elegir l’expodemista, creu que pot compensar aquesta pèrdua amb un vot més ampli provinent de les files de Ciutadans i, fins i tot, de sectors d’Unides Podem. «¿Que el vot que em tregui Errejón no el recupero? ¡El recupero!», assegura. En segon lloc perquè, suggereix, el líder de Más Madrid podria pescar més d’exvotants d’Unides Podem ara determinats a abstenir-se que del PSOE. I, finalment, perquè intueix que Errejón és un actor «possibilista» per arribar a un acord després de les eleccions.  El curiós és que, d’un costat i de l’altre, des de la Moncloa i des de les files errejonistes, es plantegen quant de bé i quant de mal els fa mostrar certa complicitat.  I no hi ha respostes clares a cap dels bàndols. 

En tot cas, reconeix el president, el mapa negociador no serà el mateix després del 10-N que el que va ser després de les legislatives del 28 d’abril. Creu que l’espai d’Unides Podem s’esquerda i que Pablo Iglesias no tindrà un control real sobre el partit i les seves aliances.

Notícies relacionades

Sánchez treu ferro al fet que les enquestes l’assenyalin com a responsable de la repetició electoral, i assegura que és una reacció lògica, tot i que insisteix que aquesta percepció no necessàriament s’ha de traduir en un càstig electoral. Recorda que el 2016 Mariano Rajoy també era percebut com a culpable de la tornada a les urnes i, no obstant, el 26 de juny va guanyar ampliant la seva diferència respecte al PSOE.

Ara el PSOE surt disposat a suar la samarreta, però fonts governamentals opinen amb certa preocupació que el «vot és fluix», és a dir, no activat. A la Moncloa alguns creuen que caldrà un revulsiu a l’octubre. «Un debat, un esbroncada», diuen.