REACCIONS A L'OPERACIÓ POLICIAL

Torra creu que l'Estat busca vincular independentisme i violència

El sobiranisme denuncia la creació d'un «fals relat» abans que es coneguin les sentències del procés

Pedro Sánchez mostra la seva «preocupació» per les intencions que la fiscalia atribueix als detinguts

zentauroepp50017528 senyuera190923153135

zentauroepp50017528 senyuera190923153135

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els actors polítics van reaccionar a les detencions de nou activistes independentistes, que segons la Guàrdia Civil podrien estar preparant-se per atemptar amb explosius, de tres maneres diferents, segons la seva adscripció partidista. Dirigents del PP i de Ciutadans van felicitar els cossos policials i van donar credibilitat a les acusacions; des del PSOE i Podem es va optar per la prudència; i els principals líders sobiranistes, començant per Quim Torra, van desacreditar l’operació amb contundència.

A grans trets, ERC, JxCat i la CUP van dir el mateix sobre la detenció de nou membres dels CDR: que constituïa un intent de l’Estat de «generar un relat fals» per atribuir accions violentes als independentistes. Potser qui va portar més lluny l’argument va ser el president de la Generalitat, per a qui l’operació policial va ser un episodi més de «repressió de l’Estat espanyol», que va relacionar amb la imminència del desenllaç del judici al procés.«Estan intentant tornar a construir un relat de violència abans de les sentències. No ho aconseguiran. El moviment independentista és i serà sempre pacífic», va afirmar.

Les detencions arriben en un moment en què el sobiranisme, que aquest dilluns a la tarda es va concentrar als llocs on va actuar la Guàrdia Civil, discuteix quina ha de ser la resposta a aquestes sentències. Segons la versió de la fiscalia de l’Audiència Nacional, els detinguts tenien previst atemptar precisament en«el període comprès entre l’aniversari del referèndum il·legal de l’1-O» i la publicació de la sentència del Tribunal Suprem, previst per a la primera quinzena d’octubre.

«Materials de festa major»

Esquerra Republicana no es va apartar dels arguments de Torra i la seva portaveu, Marta Vilalta, també va denunciar un intent de «criminalitzar l’independentisme» creant un «fals relat».«Volen associar l’independentisme amb el terrorisme»,va afegir. La diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent va denunciar un «muntatge policial»; segons ella, la Guàrdia Civil presenta «materials de festa major» com a components per construir artefactes explosius.

Tant ERC com JxCat van demanar que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, doni explicacions parlamentàries sobre l’operació. La defensa dels detinguts va denunciar també un «muntatge amb intencionalitat electoral» de la Guàrdia Civil. Com diverses formacions independentistes, el portaveu dels lletrats dels detinguts, Xavier Pellicer, va veure després de l’acció policial un intent del Govern de demostrar que té «sota control» l’independentisme i, alhora, una voluntat de frenar les mobilitzacions que s’estan preparant després de les sentències del judici al procés.

El ministre de l’Interior es va limitar a mostrar prudència, i el mateix va fer Pedro Sánchez. Preguntat a Nova York, on assistia a la cimera pel clima, el president del Govern en funcions va mostrar la seva inquietud per l’assumpte. «Me n’acabo d’assabentar pels mitjans de comunicació. Lògicament em preocupa. ¿Com no ho farà?», va dir, informa Iolanda Mármol.

El ‘colleu’ de Torra

El PP i Ciutadans van competir per relacionar l’actitud del Govern de Torra amb una suposada radicalització del sobiranisme. La portaveu de Cs, Lorena Roldán, va utilitzar una coneguda frase del president per acusar-lo d’instigar comportaments violents. «Ara ja sabem què volia dir Torra amb el ‘colleu’. ¿’Pitgeu’ el detonador dels explosius?»,va dir.

Notícies relacionades

El líder del PP, Pablo Casado, va donar per fet que els detinguts tenien intenció de cometre atemptats. «El meu reconeixement a la Guàrdia Civil per aquesta operació contra els CDR que planejaven accions terroristes. La fortalesa de l’Estat de Dret preval sempre en favor de la pau i la convivència», va subratllar.

Però qui menys dubtes va exhibir sobre la culpabilitat dels detinguts va ser Vox. La formació ultradretana va reclamar al Consell Europeu la inclusió dels CDR en la llista d’organitzacions terroristes de la Unió Europea.