OPERACIÓ POLICIAL

Dos dels '9 de Lledoners', entre els detinguts per la Guàrdia Civil

Amics de l'arrestat a la plaça de Marcet de Sabadell es mostren «consternats» i diuen que és només un activista cultural

ERC i la CUP de Sabadell denuncien una «criminalització premeditada» i que l'Estat pretén «espantar»

50016912 60

50016912 60

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Juan José Fernández

Dos dels ‘9 de Lledoners’ també es troben entre els nou arrestats aquest dilluns per la Guàrdia Civil Guàrdia Civil SabadellMollet del Vallès, Cerdanyola del VallèsSant Pere de Torelló i Santa Perpètua de Mogoda. ‘Els 9 de Lledoners’ són els activistes que el Govern de la Generalitat acusa de desordres públics, atemptat contra agents de l’autoritat o lesions, entre altres delictes, després que fossin identificats pels Mossos d’Esquadra al febrer en una protesta a la presó de Lledoners durant el trasllat de líders independentistes a una presó de Madrid. 

Segons el ‘Diari de Sabadell’, es tracta d’Eduard Garzón, detingut a Cerdanyola, i David Budria, detingut a Sabadell, al barri de Campoamor.  La Clara, la parella de Budria, també detinguda aquest dilluns al matí a Sabadell, i un altre dels detinguts han sigut posats en llibertat amb càrrecs després d’haver comparegut per a una primera declaració davant la Guàrdia Civil i haver-se acollit al seu dret a no declarar.

«Activista cultural»

L’Audiència Nacional acusa els nou sospitosos detinguts aquest dilluns de preparar actes violents amb càrregues explosives i, per aquesta raó, ha ordenat a l’institut armat, a càrrec de les indagacions, que registri els seus domicilis i els arresti. La intervenció policial s’ha rebut amb escepticisme, i indignació, entre els veïns que s’han concentrat al costat del registre a la plaça de Marcet de Sabadell. Un amic del matrimoni que resideix a la casa objecte de l’operació ha explicat a aquest diari que l’arrestat és un «activista cultural» de la ciutat, però, «en cap cas», algú amb un passat violent. «Estem consternats»

Desd’ERC, s’ha «denunciat, una vegada més, la criminalització premeditada i la repressió indissimulada d’idees legítimes que duu a terme l’Estat espanyol. És inadmissible que Sabadell es desperti amb helicòpters de la Guàrdia Civil sobrevolant la ciutat, però no ens intimiden».

Notícies relacionades

Maties Serracant, exalcalde de Sabadell per la Crida, vinculat a la CUP, ha assegurat que l’objectiu de la intervenció policial és «reprimir» i que «han escollit persones visibles dels CDR» per «espantar» i generar una situació inexistent a Catalunya, perquè aquí no hi ha hagut violència i no es pot preveure que es produeixi». 

Per a Eulàlia Reguant, també de la CUP, l’operació respon a una estratègia «coneguda». «Primer els mitjans de comunicació creen un enemic intern, els CDR, i després apareix l’Audiència Nacional». L’objectiu és que la gent es quedi «quieta», perquè ja s’ha creat la imatge que els CDR «són perillosos» i, en conseqüència, «s’han d’aturar».