«no compleix els requisits legals»

La fiscalia recorre el permís de sortides d'Urdangarin per fer voluntariat

Considera que no s'haurien de permetre fins al novembre i recorda que el seu aïllament va ser voluntari

El jutge de Vigilància prohibeix que es comuniqui o rebi visites durant el seu voluntariat sense permís

abertran43731014 inaki urdangarin  spain s king felipe s brother in law  leav190313140345

abertran43731014 inaki urdangarin spain s king felipe s brother in law leav190313140345 / ENRIQUE CALVO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Juan José Fernández

La Fiscalia de Valladolid ha recorregut la decisió del jutge de Vigilància Penitenciària que va autoritzar al marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, realitzar un voluntariat fora de la presó de Brieva (Àvila), en la qual compleix una condemna de cinc anys i 10 mesos pel ‘cas Nóos’. La impugnació s’ha conegut el mateix dia en què el jutjat s’ha vist obligat a aclarir que té «terminantment» prohibit qualsevol comunicació, telefònica o per WhatsApp o Skype, mentre estigui al centre Don Orione de Pozuelo de Alarcón (Madrid).

La fiscalia argumenta que Urdangarin no compleix la quarta part de la seva condemna fins a d’aquí un parell de mesos, el 28 de novembre, i, tot i que aquest no sigui un requisit imprescindible per al permís que se li ha concedit, ha de tenir-se en compte, perquè suposarà un «escenari més flexible» que li permetrà disfrutar d’altres beneficis penitenciaris, com els de sortida ordinaris. 

Explica que no va ser Institucions Penitenciàries qui el va sotmetre a un «aïllament» de caràcter «forçós», sinó que l’exduc de Palma ho va elegir «voluntàriament» al decidir complir condemna a Brieva, on és l’únic home. Insisteix que, a més, rep visites «habitualment»; practica exercici als seus propis aparells, perquè els del centre «no s’ajustaven a les seves necessitats físiques»; ha realitzat tres tallers «amb un aprofitament excel·lent», i s’ha matriculat en «diferents cursos externs».

Deixar les coses clares

Notícies relacionades

El jutge de Vigilància recorda que el marit de la infanta està classificat en segon grau i les seves comunicacions i visites han de cenyir-se al reglament penitenciari. Realitzarà els àpats al centre i només sortirà per acompanyar les persones que estiguin a càrrec seu pels voltants.

El director de Don Orione, Francisco Sánchez, havia dit que Urdangarin podria sortir quan volgués, parlar per telèfon i rebre visites. Les seves paraules van preocupar a Interior i entre funcionaris i educadors de presons, que no acostumen a veure condicions tan laxes de compliment de penes. Fonts penitenciàries consultades per EL PERIÓDICO matisaven que Don Orione haurà d’informar de les tasques de l’exduc i que un incompliment del reglament penitenciari «posaria en perill l’autorització judicial»